Орязването с 47 млн. лв. на планираните средства за МВР до края на годината ще удари най-вече социалните придобивки и чак тогава евентуално заплатите. Така отговориха от вътрешното ведомство на Клуб Z, след като в сряда при смяната на караула бивш и настоящ министър казаха единодушно, че положението с финансите е драматично.

Всъщност икономията, която отиващият си парламент наложи в последния ден от дейността си, поряза част от близо 98 млн.лв., с които министерството бе разчело да посрещне новите си задължения, произтичащи от променения Закон за МВР.

Това засяга основно увеличението на платените часове извънреден труд от 50 на 70 за тримесечие. Досега таванът беше 50 часа, независимо колко си работил извънредно. Полицаите посрещнаха с ентусиазъм придобивката, защото това би повишило доходите им. Сега обаче не е ясно откъде ще се вземат парите.

Другите пера, които „увисват“, са извоюваните под натиска на синдикатите и цивилните служители безплатни карти за транспорт и пари в брой за храна. Последните пък бяха обещани след протести през юни, когато се разбра, че затварят евтините ведомствени столове на МВР.

Както винаги е било – проблем са и парите за дрехи.

По повод запитване на Клуб Z за многото извънредни часове на полицаите покрай протестите от м.г., от министерството отговориха, че вече са ги изчистили за финансовата 2013 г. На всички, които са били мобилизирани около сградата на Народното събрание и не само, са разплатени нормираните до 50 часа. Тъй като обаче служителите многократно са ги надвишили, със заповеди са раздадени индивидуални парични награди. За които не е имало такава възможност, са измисляни други компенсации – като допълнителни почивки, например.