Станал ли е Роман Абрамович гражданин на Израел?

Ако е това е така, не е ли станал още преди, а работата да излиза наяве чак сега?

Или пък е получил гражданство по експресна процедура?

Тези въпроси си задават руски и израелски медии вече трети ден.

Руският олигарх пристигна в Израел на 28 май. Местната редакция на портала Нюз.Ру съобщи, че той е станал гражданин на еврейската държава. До днес обаче До този момент обаче нито от МВР на Израел, нито от Министерството на алията (репатрирането - б.р.) са коментирали съобщението. Няма коментар и от представители на Абрамович.

Само пред в. „Файненшъл таймс“ пожелал анонимност чиновник от Министерството на алията заявил, че милиардерът е получил гражданство. Това обаче не е официално потвърждение на информацията, така че догадките продължават.

Преди седмица стана ясно, че Абрамович, който притежава английския футболен клуб „Челси“, трябва да докаже произхода на парите си, за да получи нова британска виза. Той е засегнат от ограниченията, наложени от Лондон върху приближени на президента Владимир Путин олигарси след инцидента със Сергей Скрипал. Обединеното кралство обвинява за отравянето му руските служби.

Израелското гражданство е един вид застрахователна полца за много олигарси, опасяващи се от гнева на Путин, пише в. „Аарец“. Засега обаче няма признаци руският президент, разорил не един богаташ и дори хвърлил някои в затвора, да е взел на мушка човека, който превърна „Челси“ от най-обикновен квартален отбор в европейски футболен колос.

Според израелски чиновник, занимаващ се с имиграцията от бившия СССР, Абрамович се свързал с посолството на страната в Москва, подал молба за гражданство и получил одобрение съгласно закона за алията. Той дава гражданство на лица от еврейски произход.

Според данни на Федерацията на еврейските общности в Русия (ФЕОР), чийто председател е самият Роман Абрамович, през последните години той е похарчил над 500 милиона долара за благотворителна дейност, свързана с евреите. Близо 80 на сто от еврейските културни събития в Русия са финансирани от него. Олигархът развива активна дейност и в Израел, където финансира археологически разкопки и създаването на технологични стартъпи, а също така организира и празнични вечери за Пасхата.

В Израел процесът на проверка и обработка на молба за получаване на гражданство отнема не по-малко от три месеца, отбелязва „Аарец“. Източници от Еврейската агенция уверяват, че Абрамович не е подавал молба до тази институция.

Има още два начина човек да стане израелски гражданин. Единият е чрез правителственото ведомство „Натив“, подържащо връзки с общностите на рускоезичните евреи на територията на бившия СССР и в други части на света, а в по-редки случаи – чрез МВР и Министерството на алията.

Ако Абрамович наистина е получил гражданство при пристигането си тази седмица, както твърдят някои медии, това означава, че той е започнал този процес преди няколко месеца, твърди изданието.

Спред високопоставен източник има вероятност Абрамович да е от много време насам израелски гражданин. През първото десетилетие на XIX век няколко руски олигарси от еврейски произход са получили гражданство след лична договорка с канцеларията на МВР. За да станат граждани, те трябва да пожертват не по-малко от 1 милион долара в полза на някоя организация в Израел. Тази договорка обаче е била отменена поради натиска на общественото мнение.

Същевременно Абрамович стана най-богатият човек в Израел, пише в. „Таймс ъв Израел“. Олигархът, за чието състояние се твърди, че е над 10 милиарда долара, ще има редица привилегии.

Като новоизпечен гражданин на страната той ще бъде освободен от данък върху доходите, получени зад граница през последните 10 години. Богаташът няма да бъде длъжен и да декларира източниците на тези доходи в продължение на десетилетие.