Турция е поискала от България съдействие за проверка на 14 организации у нас - търговски представителства и училища, в които има съмнения, че работят привърженици на Фетхуллах Гюлен, или членове на ФЕТО, както Анкара нарича организацията на живеещия от близо 20 години в САЩ ислямски проповедник. Това стана ясно след среща между вътрешните министри на двете страни - Валентин Радев и Сюлейман Сойлу.

Гюлен и привържениците му са посочени от турските власти като организатор и изпълнители на неуспешния опит за преврат в Турция през юли 2016 г. България, за разлика от Гърция и други балкански страни, предава незабавно на турските власти - при поискване, хора, посочени от тях за гюленисти. 

"Хора, които намират убежище у нас, ако те са с нещо, което те считат, че примерно са гюленисти, както той каза, или така нататък, аз му казах не директно да, има си процедури, България ще го направи, стига с това да е съгласно нашето законодателство, но те ни казаха, че в България работят 14 търговски представителства и училища", заяви вътрешният министър Валентин Радев след срещата със Сойлу, предаде БНР. 

Двамата министри разговаряха в Одрин, където, в рамките на българското европредседателство, се проведе конференция на тема "Гранична сигурност и сътрудничество". В нея участваха вътрешните министри на България и Турция, председателството на Европейската комисия в Анкара, българският посланик в Турция Надежда Нейнски и високопоставени служители на ФРОНТЕКС.

Сигурността на границата и мигрантската вълна бяха темите, на които акцентира турският министър. Сойлу обяви, че външната европейска граница се пази надеждно и допълни:

"Ако Турция не се справи със своите отговорности по опазване на границата, вярвайте ми, че всички от Африка и Средния изток ще бъдат при вас. Турция прави огромни усилия, товарът на Европа не е толкова тежък, колкото нашият".

Валентин Радев похвали турските си колеги и допълни:

"Ние постоянно, където сме в Европа подчертаваме важността на тези отношения. На първо място между нашите лидери на двете държави, между премиера на Република България и президента на Република Турция и всички надолу, преди всичко дипломация, политика, добри съседски отношения и след това много добра работа на граничните власти".