Русия изнася огромна корупция. Путин ще го заболи, ако открият парите му. Режимът няма да ме пречупи, макар всеки момент да трябва да се отправя към затвора. Това заявява в интервю за австрийското сп. “Профил” Леонид Волков – дисидент и един от най-близките сътрудници и съмишленици на опозиционния руски лидер Алексей Навални. Интервюто е публикувано дни преди посещението в Австрия на руския президент Владимир Путин, насрочено за 5 юни т. г.

Предлагаме ви акцентите от споделеното от Леонид Волков.

Какво би трябвало да направят западните правителства? Списъците за налагане на санкции срещу близки до Путин олигарси правилният метод ли са?

Абсолютно. Ако се иска Путин да го заболи, то тогава трябва да бъдат открити парите му и те да бъдат замразени. Русия изнася огромна корупция. Стотици милиарди долари бяха откраднати от икономиката и изнесени зад граница. Вложени са в градски вили във Великобритания, имения на Лазурния бряг или в мезонети в Маями. Честно казано, години наред Европа и Америка демонстрираха толерантност и никога не попитаха как се е натрупало подобно състояние. Сега настъпва краят на тази толерантност. Това много ще усложни живота на Путин. Последните санкции на САЩ, наложини срещу олигарси като Олег Дерипаска оказаха голямо въздействие. В паника са онези олигарски, чиито имена все още не са включени в списъка от санкции. Вътре в режима се появяват големи търкания и това е добре.

Олег Дерипаска е известен в Австрия. Между другото той притежава хотел в Лех. Трябва ли да се замрази имуществото му?

Да, естествено, че имуществото му трябва да се замрази. Путин не гледа на олигарсите си като на самостоятелни бизнесмени. Той гледа на имуществото им като на свое. Ако не се внимава, тези токсични пари ще отровят и Европа.

Значи според вас обвързани с лица санкции са по-добри, отколкото повсеместни санкции срещу цялата държава?

Да. В Русия мразят олигарсите. Никой няма нищо против, когато финансово ги хванат за гушите. Твърди се, че Дерипаска е попитал Путин дали ще му компенсира загубите. Трудно ще е на Путин да убеди народа да помогне на Дерипаска да излезе от тинята с пари на руските данъкоплатци.

Попитан не се ли страхува от арест, Волков отговаря:

“Арестите се превърнаха в част от живота ми. Съпругата ми винаги е нащрек да ми приготви раница за затвора. Миналата година ме задържаха седем пъти. Общо прекарах зад решетки 95 дни.”

Волков уточнява, че задържани опозиционери обикновено не попадат в нормален следствен арест, а в специални помещения, които не са предназначени за продължителен арест. Той вече на два пъти е бил там за по 30 дни. В арест е бил и по време на тазгодишните президенски избори в Русия. Точно там е провел успешна кампания – разказал на съкилийниците си за призива на Навални изборите да бъдат бойкотирани. В резултат във вота взели участие едва 20 на сто от арестантите, като нито един не е дал гласа си за Путин.

Волков посочва и още подробности от настроенията в Русия:

“Наши допитвания показаха, че 10 на сто от населението на Русия поддържат Путин, 30 на сто са на мнение, че той вреди на страната. Болшинството от населението – примерно 60 на сто, не участват в политическия живот.”

“Работя с Алексей Навални от седем години. Увеличаваме политическия си натиск и се опитваме да нанесем вреда на режима там, където можем”, допълва Волков.

Попитан какво мисли за намесата на Русия във вътрешните работи на други държави, отговорът е:

“Глупаво е да се твърди, че руската намеса чрез фейсбук била решаваща и до голяма степен е повлияла на американските президентски избори. Аз се занимавам с въпроса за руските фабрики за тролове. Те правят опити да постигнат нещо, това е вярно. Но те не достигат до всекиго. По-добре е американците да се занимават с вътрешните причини, довели до избора на Доналд Трмп. Аз не съм привърженик на теорията на конспирацията.”