Датата е 30 юли, денят - сряда. Последното заседание на Министерския съвет. Бившият вече премиер Пламен Орешарски дава прощална пресконференция. На нея министър-председателят уверява, че днес правителството в оставка не е взимало никакви важни решения, включително такива касаещи големите енергийни проекти.

Минути по-късно става ясно, че решение все пак има и то касае скъпата договорка с американската компания "Уестингхаус" за доставка на нова ядрена мощност за АЕЦ "Козлодуй" (за над 5 млрд. долара индикативна цена, б.р.) .

Правителството на Пламен Орешарски е одобрило доклад на икономическия министър Драгомир Стойнев за сключване на акционерно споразумение между АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности" ЕАД, централата "АЕЦ Козлодуй"  и "Уестингхаус електрик къмпани". На следващият кабинет се вменява да приведе това споразумение в действие. 

Решението е публикувано на чак 5 август - в последния ден на това правителство, преди обнародването на указа за назначаване на служебното. И то гласи:

"Акционерното споразумение да влезе в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство (ЕРС), по съответния надлежен ред. Това условие да се включи в акционерното споразумение. Министърът на икономиката и енергетиката да предприеме необходимите действия за изпълнение на решението".

Стойнев тръгва на "турне" из сутрешните блокове, обяснявайки, че решението не обвързва държавата с американската компания и е решение на следващото правителство дали да подпише споразумение.

БСП не вярва на сълзи

Оказа се обаче, че в левицата, чийто представител бе Стойнев във властта, а за малко не стана й председател на партията, не само че не са знаели за решението на кабинета, ами са и доста озадачени от него.

"Притеснен съм за индикативната цена от $ 5,3 млрд. за един реактор. Това е стойността на два реактора за АЕЦ "Белене". Индикативната цена обикновено име тенденция за нарастване. Не съм чувал до сега за индикативна цена, която да бъде намалена", коментира червеният депутат Таско Ерменков и допълни.

"Не виждам логика да се бърза да се подписва нещо, което не предизвиква действие. Има много смущаващи неща в този проект. Това излиза от рамките на нормалното поведение на правителството",

Лошо реноме за новите избори

Едно от най-големите притеснения на БСП всъщност е клеймото, което партията ще носи, ако се окаже, че в нейния мандат България се е загробила с нова сделка за милиарди. 

Очаква се темата "Уестингхаус", както и тези с "Южен поток" и с концесията на Банско - други решения взети от бившия кабинет в последния момент, да се използват в предизборната кампания срещу левицата.

Ето защо бившият енергиен министър е бил привикан да дава обяснения пред другарите на утрешното заседание на Изпълнителното бюро на партията, което ще бъде последвано и от пленум. Самият Стойнев пък подчерта, че сам е настоял за включване на точката в дневния ред. 

Очаква се утре социалистите да утвърдят и водачите на листи за предстоящия парламентарен вот.