Фреди Блум прекарва по-голяма част от живота си като работник във ферма и строител. На 8 май навърши 114 години, което го прави най-възрастния жив човек в света, разказва Би Би Си.

И въпреки че се е отказал от алкохола преди много години, Фреди е запален пушач.

“Всеки ден пуша по две-три цигари – всъщност тютюн, завит в хартия от вестник с дължината на цигара. “Използвам мой тютюн, защото никога не пуша цигари от магазина“, разказва той.

“Понякога толкова много ми се пуши. Казвам си, че ще спра, но всъщност лъжа сам себе си… Обвинявам дявола за зависимостта си“, казва Фреди с пакостлива усмивка.

Първото нещо, което прави впечатление при срещата със столетника, е това колко здрав изглежда, разказва кореспондентът на Би Би Си. Висок и добре сложен мъж, той ходи без чужда помощ и с изключение на проблемите му със слуха, не страда от други заболявания. Въпреки че все още не е вписан в Книгата на рекордите на Гинес, Фреди е най-възрастният жив човек в света. Досега постижението се държеше от Вайълет Мос-Браун от Ямайка, която обаче почина през септември миналата година на 117-годишна възраст.

Фреди няма специална тайна за поддържане на дълголетието си.

“Има само едно нещо – онзи отгоре. Той държи цялата власт. И той ме поддържа жив“, отговаря той на въпрос на Би Би Си.

“Чувствам се много здрав, много добре. Сърцето ми е силно, но краката ми вече ме предават. Не мога да вървя както преди.“

Когато става ясно, че той е най-възрастният човек в света, Фреди веднага получава статута на местна звезда. Местни и национални управници го посещават в скромния му дом в Кейптаун. Идват и много обикновени хора като него и съпругата му Жанета.

Усещането е прекрасно, когато знаеш, че хората се интересуват, казва той. И разказва за рождения си ден, когато получава много торти и сладкиши от хора, които не познава.