„...Напоследък редица европейски партньори демонстрират не само интерес, но и готовност да се върнат към здравия разум, за това стана дума във вече споменатите от мен преговори на високо равнище, а също така по време на срещата на българския президент Р. Г. Радев в Руската федерация.“

Това заяви в Минск руският външен министър Сергей Лавров, съобщиха от дипломатическото ведомство в Москва.

Вчера той се срещнал със слушатели и професорско-преподавателския състав на Академията за управление при президента на Беларус.

В стенограмата, публикувана в сайта на руското външно министерство, българският президент е изписан като Р. Г. Радев. Пълното му име е Румен Георгиев Радев.

Лавров смята също така, че въпросите за сигурността на Европа не могат да бъдат решавани без Русия. И това признал съвсем наскоро председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

„Сега главното е правилните думи и подходи да се натрупат най-накрая в практически дела и всички ние да можем да се съсредоточим върху построяването на общо съзидателно пространство“, заявява още дипломат номер 1 на Кремъл.

Румен Радев бе на работно посещение в Русия миналата седмица. Той се срещна с руския лидер Владимир Путин в Сочи и обсъди с него редица въпроси, предимно в енергийната сфера.

Ден преди визитата Радев заяви в интервю за в. „Комерсант“, че  „България има нужда от преки доставки на руски газ през Черно море“. И предложи проектът да бъде наречен „Български поток“.

На срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев българският президент заяви, че планираното съживяване на АЕЦ "Белене" включва и руско участие.

А когато се видя с Путин, го покани да дойде в България още тази година. И заяви:

„Целта на посещението ми е да възстановим политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване.“

Днес на посещение в Русия пристигна премиерът Бойко Борисов. Миналата седмица Путин заяви, че го очаква в Москва.