Нобеловата награда за литература няма да бъде дадена тази година, но това може би ще стане и през 2019-а, ако Шведската академия не си върне доверието на обществото дотогава, казва изпълнителният директор на Нобеловата фондация. Изказването му идва няколко седмици след като заради сексскандал бе обявена нулева година за отличието, пише „Гардиън“.

Шведската академия обяви на 4 май, че няма да даде "Нобел" за литература през 2018 година. Решението е следствие от обвинения в сексуален тормоз срещу съпруга на днес вече бившия член на институцията Катарина Фростенсон. Начинът, по който Академията разгледа обвиненията срещу фотографа Жан-Клод Арно, доведе до няколко безпрецедентни оставки – предвид, че членството в Академията е до живот. Сега институцията има едва 10 членове, а за избирането на нови са нужни поне 12. Заради сътресенията от Шведската академия оповестиха, че тази година наградата няма да бъде присъдена, но през 2019 г. това ще бъде компенсирано с излъчването на двама лауреати.

Решението се ползва с одобрението на Нобеловата фондация, отговорна за спазването на завещанието на Алфред Нобел, но Ларс Хайкенстен, изпълнителен директор на фондацията, изрази съмнение, че Академията ще успее да изглади проблемите си в толкова кратък срок.

„Целта на Шведската академия е да избере носителя на Нобеловата награда за литература през 2018 г. и да го обяви заедно със следващата награда през 2019 г. Надяваме се, че точно това ще се случи, но зависи дали Шведската академия ще успее да възвърне доверието си“, посочва той в сайта на фондацията.

Хайкенстен дава да се разбере, че Академията трябва да се реформира, за да не остане и 2019-а без Нобелов лауреат за литература.

„Шведската академия трябва да получи външна помощ, за да разреши проблемите си – казва Хайкенстен. – Между всичко останало трябва да се преразгледат правилата за конфиденциалност и за конфликт на интереси. Академията развиваше затворена култура за дълъг период от време. Очакваше се точно това да бъде предизвикано по някое време… Вярвам, че накрая ще излезе нещо добро от ситуацията дори ако през последните седмици чувството не е такова.“