Ветеранът Хавиер Солана - бивш външен министър на Испания и генерален секретар на НАТО, може да стане, макар и за кратко, премиер на страната си, съобщават медиите в Мадрид.

75-годишният социалист може да е един от хората, които да изведат Испания от политическата криза и да свикат предсрочни парламентарни избори. Това обаче ще стане само в случай, че на 1 юни мине поисканият от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) вот на недоверие срещу правителството на консерватора Мариано Рахой. Опозицията иска оставката му, след като на 24 май бяха огласени присъдите срещу 29 бизнесмени и бивши функционери на управляващата Народна партия (НП) за различни престъпления - измами, укриване на данъци и пране на пари. Деянията били част от незаконна схема, спомагала за финансирането на партията.

При това кандидатурата на Хавиер Солана е предложена не от съпартийците му, а от либералите от "Сиудаданос" ("Граждани") - партията, която най-много иска предсрочни избори. Нейният генерален секретар Албер Ривера изтъкнал, че бившият шеф на НАТО е човек, ползващ се с уважението на всички депутати в Испания.

Самият Солана обаче е извън политиката още от 2009 г. По тази причина завръщането му ще носи дълбок символизъм, коментираха за Клуб Z политически анализатори от Мадрид.

"Сиудаданос" се опитват до последно да убедят Рахой доброволно да се оттегли и сам да свика избори. В такъв случай те са готови да не участват във вот на недоверие. Премиерът обаче днес категорично отхъмврли идеята да подаде оставка. Тя обаче става все по-вероятна на фона на настроенията срещу него в трите главни опозиционни сили - социалистите, "Сиудаданос" и радикалната левица от "Унидос подемос" ("Заедно можем"). Гласовете на депутатите им са достатъчни да свалят правителството, без да има нужда от помощта на представените в испанския парламент две сепаратистки партии от Каталуня.

Но никой не може да каже кой как ще гласува в петък, предупредиха запознати.

От противник на НАТО до генерален секретар

Хавиер Солана е един от ветераните в испанската политика. Репресиран е от режима на Франко за членство в нелегалната ИСРП. Тома му коства мястото на асистент по физика в мадридския университет "Комплутенсе".

Той е сред главните противници на влизането на Испания в НАТО през 1982 г. Същата година социалистите идват на власт и веднага организират референдум. Привържениците на НАТО печелят с минимална преднина. А Солана заявява след години:

"Не е страшно да се родиш глупак, страшното е да останеш такъв."

Той е генерален секретар на пакта от 1995 до 1999 г. И по ирония на съдбата точно по негово време алиансът бомбардира Югославия заради войната в Косово.

По-късно хавиер Солана става върхонвен комисар на ЕС по външната политика и политика за сигурност. На този пост е до 2009 г., когато напуска политиката.