Със своя заповед вътрешният министър Валентин Радев обособява "стратегическа зона за сигурност" до 300 метра от т. нар. временно възпрепятстващо съоръжение (ВВС) по границата. Тя е в резултат на постановлението на Министерския съвет, с което от 23 октомври 2017 г. оградата бе включена в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

Това създава и специален ред за приближаване до съоръжението - на по-малко от 300 м, изключителен режим на разрешаване от ГД "Гранична полиция", както и куп забрани: извършване на различни действия, внасяне и изнасяне на предмети и вещи, фотографиране и заснемане на елементи на ВВС и прилежащия път и др.

За всичко друго гражданите ще трябва да подават заявки до ГДГП.

Ето и цялото съобщение на МВР едно към едно:

Пропускателен режим за пребиваване в стратегическата зона на временното възпрепятстващо съоръжение

С Постановление № 236 от 20.10.2017 г. Министерският съвет на Република България приема допълнение на ПМС № 181 от 2009 г, с което изграденото временно възпрепятстващо съоръжение (ВВС) по българо-турската граница е включено в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

Със заповед на министъра на вътрешните работи по протежение на ВВС е обособена стратегическа зона за сигурност до 300 метра от съоръжението. За осъществяване на законоустановени дейности зад него на места са изградени пешеходни или автомобилни портали.

В тази връзка ГДГП създава необходимата организация за осъществяване на пропускателния режим и реда за пребиваване в стратегическата зона на ВВС. Посещенията и пребиваването на лица, както и осъществяването на всякакви дейности до ВВС и в стратегическата зона, се съгласуват с директора на Главна дирекция „Гранична полиция" или с директора на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Елхово.

При необходимост лицата, които ще пребивават в стратегическата зона, се придружават от служители на ГДГП.

На лица, пребиваващи до ВВС и в стратегическата зона, се забранява следното:

- Извършване на действия, които биха довели до нарушаване на нормалното функциониране на ВВС, изградените портали, водостоци и прилежащия към съоръжението път;

- Внасяне и изнасяне на предмети и вещи, които биха довели до затруднения и невъзможност за функциониране и нарушаване целостта на ВВС;

- Фотографиране и заснемане на елементи на ВВС и прилежащия път;

- Извършване на умишлени действия, които могат да се определят от смесените гранични комисии като гранични инциденти, съгласно Спогодбата между България и Турция  от 1967 г.

- Извършване на закононарушения съгласно действащата нормативна уредба.

В съответствие със Закона за МВР, служителите на ГДГП осъществяват административно-наказателна дейност при констатиране на нарушения на определения ред за достъп до стратегическата зона и ВВС, като обект от значение за националната сигурност.

При необходимост от пребиваване в обособената стратегическа зона или в близост до изграденото ВВС, както и за преминаване през обособените пешеходни/автомобилни портали по протежение на възпрепятстващото съоръжение, гражданите трябва да подадат заявка в ГДГП, РДГП Елхово или съответните гранични полицейски управления на регионалната дирекция – ГПУ Свиленград, ГПУ Елхово, ГПУ Болярово, ГПУ Средец и ГПУ Малко Търново.

Информация може да се поиска и от кметовете на населените места, намиращи се в близост до българо-турската държавна граница, с които е уточнен редът за подаване на заявки за преминаване през порталите на ВВС.

Контакти:

РДГП Елхово:

Телефон - 0478 81411, факс - 0478 88040, е-mail rdgp_el@abv.bg;

  • ГПУ Елхово: Телефон и факс – 047888047;
  • ГПУ Свиленград: Телефон – 037972012, факс – 037940044;
  • ГПУ Болярово: Телефон и факс – 047416061;
  • ГПУ Средец: Телефон – 055517873;
  • ГПУ М.Търново: Телефон – 059523095, факс – 059523073.

ГДГП:

 e-mail: nsgp@mvr.bg    факс: 9885867