След като във вторник в интервю за Българската телеграфна агенция президентът Румен Радев направи недвусмислен упрек, че по същество управлението на Бойко Борисов представлява автокрация, днес доразви тезата си.

"Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в парламента и да си тръгне с оставката на председателя му, който трябва да го контролира, не отива на искане за изслушване и може с вдигане на телефона да завърти на 180 градуса всички народни представители от мнозинството да гласуват обратно на това, което са гласували вчера", посочи Радев в Пловдив в отговор на журналистически въпроси.

Той визира оставката на парламентарния шеф Димитър Главчев, която Главчев депозира сам, но след разговор с Борисов, както и фактът, че кракът на министър-председателя отдавна не е стъпвал в Народното събрание.   

"Не мисля, че има война между институциите, има напрежение, но трябва да гледаме националните интереси – какви са целите пред нас, така че българите да имат много по-голяма сигурност, високо качество и стандарт на живот, за това трябва да работим всички", все пак допълни президентът.

Той коментира и очакванията си от провеждащата се в момента визита на Борисов и водената от него правителствена делегация в Москва. Самият радев се срещна с руския си колега Владимир Путин преди седмица, като в София представителите на ГЕРБ омаловажаваха с публичните си изяви ролята на Радев при тези срещи. Определяха го и като "подгряваща група" за визитата на "звездата" Борисов.

"При посещението си в Русия поставих въпросите за оптимизация на цените и условията за доставки на руски енергийни ресурси за България, а също така и за по-добри условия за присъствието на българския бизнес в Руската федерация. Много се надявам българското правителство да оползотвори всички тези възможности след възобновяването на диалога на най-високо равнище между двете държави", заяви Радев.

Иначе отново даде подкрепата си за възобновяването на работата по проекта АЕЦ "Белене". Призова да се даде възможност на правителството да анализира всички варианти по отношение на обявената идея за възобновяване на работата по проекта АЕЦ „Белене“ и за вдигане на  мораториума върху реализацията на проекта.

"Това решение трябва да изключва финансовия риск за държавата и да има действени механизми за контрол на ядрения риск", подчерта президентът.