Кремъл решително осъжда убийството в Киев на руския журналист Аркадий Бабченко и разчита на "истинско, а не показно разследване", заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Случи се трагедия, загина гражданин на Руската федерация, глава на голямо семейство. Съчувстваме на роднините и близките. Решително осъждаме това убийство и се надяваме на истинско, а не показно разследване, за да бъдат разкрити тези, които стоят зад него", каза Песков.

Журналистът, известен като заклет противник и критик на Кремъл, бе убит вчера в дома си в Киев. Главната версия на украинските власти е, че той е ликвидиран заради дейността си.

Песков нарече "връх на цинизма" и "русофобски празни приказки" обвиненията на Киев, че Русия е замесена в убийството на Бабченко. 

"Русофобското пустословие е връх на цинизма на фона на такова жестоко убийство, вместо да се говори за необходимостта от щателно и беспристрастно разследване", каза още прессекретарят на Кремъл.

По-рано украинският премиер Володимир Гройсман заяви, че убийството е организирано от Кремъл.

Той публикува мнението си в своя профил във фейсбук:

"Преди 10 часа той написа за своя втори рожден ден. И ето че го убиха. Убеден съм, че руската тоталитарна машина не му прости честността и принципността. Истински приятел на Украйна, който разказа на света за руската агресия. Виновните ще бъдат наказани", писа Гройсман.

Подозрения към Москва изказа и украинският външен министър Павло Климкин пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

По-рано на същото заседание в Ню Йорк руският постоянен представил в ООН Василий Небензя пък не изключи възможността Украйна да обвини страната му за убийството на журналиста.

ЕС: Трябва да има бързо и прозрачно разследване

Най-добрият начин да се почетат паметта и работата на убития вчера в Киев руски журналист Аркадий Бабченко е предприемането на бързо и прозрачно разследване и отговорните за това престъпление да бъдат изправени пред съда. Това се посочва в изявление на говорител на Европейската служба за външно действие.

"Бабченко бе уважаван военен кореспондент, напуснал родината си Русия след заплахи за живота му заради работата му на журналист", се допълва в изявлението. "Всеки път, когато свободните гласове биват насила заглушавани, това отслабва нашите общества и подкопава демокрацията."