Близо четири часа и половина трябваха на Григор Димитров, за да се справи с американеца Джаред Доналдсън във втория кръг на турнира от Големия шлем "Ронал Гарос" - 6:7(2), 6:4, 4:6, 6:4, 10:8. 

Първата ни ракета е в третия рунд, който никога досега не е прескачал във френската столица. И там ще има по-тежка задача срещу специалист на клей, който е доста по-свеж - Фернандо Вердаско. 

По-рано днес испанецът би леко с 3:0 аржентинеца Гуидо Андреоци.

Григор буквално изстрада успеха срещу Доналдсън, който в последните геймове на петия сет едва се движеше по корта. 

Димитров очевидно не е в най-добрата си форма на "Ролан Гарос" (както и след февруари), на който поначало не се представя добре. Той има проблеми със сервиса и с  вземането на най-правилните решения понякога - това пролича и днес.

Доналдсън започна по-уверено. Той проби още в първия сервис гейм след три двойни грешки на българина. Все пак Гришо върна пробива и изравни - 2:2. След това сетът стигна до тайбрек, в който американецът спечели лесно със 7:2.

Втората част започна равностойно. При 2:2 този път петият в световната ранглиста удари първи - 3:2. Последва затвърждаване, а до края българинът нямаше проблеми да изравни общия резултат. Той значително подобри играта си спрямо първия сет.

В третия сет двамата си разменяха сервис геймовете си до 5:4 за Доналдсън, когато той реализира единствения пробив в частта и си върна лидерството в резултата след 6:4.

Григор отново догонваше. В четвъртия сет той отново си осигури ранен аванс за 2:1 и 3:1. След 4:3 американецът ползва физиотерапевт, а след това Димитров дръпна с 5:3 и до края нямаше изненади - поредно 6:4 и 2:2. 

Пети сет.

Къде по-лесно, къде по-трудно съперниците си разменяха сервис геймове, като първи отново сервираше Доналдсън. При 6:6 той едва се движеше по корта. Първият пробив стана при 7:7. Хасковлията поведе с 8:7 и се очакваше да приключи срещата. Не би - 57-ият в света беше накрая на силите си, но някак върна пробива, като отново се възползва от грешки на Димитров.

Ситуацията приличаше на боксов мач, в който в края и двамата боксьори са на привършване на силите си и всичко е въпрос на това кой ще се задържи на краката си. Макар че фаворитът изглеждаше по-добре физически.

Григор направи нов брейк за 9:8 и този път се справи с началния си удар за 10:8.

Предвид всички фактори ще бъде успех, ако Димитров преодолее Вердаско и за първи път си осигури мач във втората седмица на "Ролан Гарос". През миналата година Гришо бе спрян в тази фаза от Пабло Кареньо Буста.