Не е вярно, че бившият председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков предавал пистолета си от ръка на ръка по време на инцидента, при който бе убит ресторантьор. Това каза тази сутрин пред бТВ адвокатката на общинаря Елвира Панкова.

Вчера Влайков получи присъда 3 г. и 4 месеца - под законовия минимум, тъй като поиска съкратено следствие, като призна фактите от разследването.

Панкова оспори обвинението, което получи "герберът" - единствено за небрежност. Тя е категорична, че Влайков е предоставил  пистолета единствено на загиналия Наско Тонкев, който е имал разрешение за носене и употреба на оръжие.

„Най-вероятно пострадалият го е предоставил на детето. Той е бил с лице към детето, има експертизи, а моят подзащитен е бил в гръб”, посочи тя. Според нея няма данни някой друг да е държал оръжието, освен тях двамата.

По думите на адвоката има достатъчно доказателства, че детето е стреляло.

„Има разговори в „синя стая”, психолози са разговаряли с него. Навсякъде то е заявило по непринуден начин, че то е стреляло. Даже се интересувало какво се е случило с човека”, отбеляза Панкова.

Тя подчерта също, че няма данни Влайков да е звънял на прокурор веднага след инцидента след щателно извършени проверки от полицията и прокуратурата каквито категорични слухове бяха изнесени (и дори после бе махнат районният прокурор на Пазарджик, б.р.).

„Няма никакви разговори, провеждани нито в деня на инцидента, нито преди него”, увери Панкова.

Адвокатът отбеляза, че ще обжалват, тъй като не са доволни от размера на наказанието.

„В случая то е 5 години и след редукцията става 3 години и 4 месеца. По сходни казуси, които съм имала, такива наказания не са налагани. Наказание от 5 години е прекалено тежко”, каза защитникът на Влайков.

Тя подчерта също, че Влайков не е бил в пияно състояние.

„Били са на рожден ден, отчетени са 0,76 промила час след инцидента, но дали той е употребил алкохола преди инцидента или след него, не е ясно. Няма да бъде учудващо, ако човек след настъпване на такъв инцидент изпие глътка – две алкохол”, смята Елвира Панкова.