Украинските сепаратисти свалили по погрешка малайзийския боинг вместо руски самолет.

Това твърди пред агенция УНИАН Валентин Налинайченко - шеф на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Разследването категорично установило, че действителната цел на сепаратистите бил самолет на "Аерофлот", изпълняващ полет 2074 от Москва за кипърския град Ларнака. На борда му имало над 230 души. Повечето били руски туристи, отиващи на почивка в Кипър.

Целта на сепаратистите била да загинат голям брой руски граждани и така да бъде предизвикано нахлуване на Русия в Украйна. Точно по това време - през нощта на 17 срещу 18 юни, руските медии започнали масово да тиражират информации, че украинските сили обстрелват територията на Русия през границата.

Сепаратистите обаче допуснали фатална грешка. Двете машини летели почти по едно и също време над Донецка област. Малайзийският самолет се намирал на 10 000 метра над земята, а руският - на 11 600. Сепаратистите са имали руска ракета "Бук", която може да поразява цели и на по-голяма височина.

Сепаратистите обаче объркали мястото, откъдето летял самолетът на "Аерофлот". Ракетната им установка била разположена западно от Донецк, в селището Первомайское. Полетът на "Аерофлот" минал над друго селище със същото име, намиращо се на югоизток от Донецк. Всичко това показва, че организаторите на атентата не са били местни хора, той като не са познавали добре мястото и са объркали две селища с едно и също название, заключава Наливайченко.

Самолетът на Малайзийските авиолинии бе свален на 17 юли в Донецка област. Той летеше от Амстердам за Куала Лумпур. Загинаха всички 298 души на борда. Западът подозира, че това е дело на сепаратисти, използвали специално доставена от Русия зенитна ракета "Бук". И сепаратистите, и Москва отричат да са свързани с трагедията.