"Няма да дочакат. Нали обещах да умра на 96 години, като потанцувам на гроба на Путин и си направя селфи с "Ейбрамс" по улица "Тверска"? Ще се постарая да го направя.

Явно съдбата ми е такава, да възкръсвам веднъж на всеки 4 години.

Господи, как ми писна да умирам.

Добро утро."

Това написа късно снощи в профила си във фейсбук руският журналист Аркадий Бабченко. (Спестяваме превода на неприличните думи, съдържащи се в този и други постинги на Бабченко.)

 

На 29 май вечерта бе съобщено, че той е убит в дома си Киев. Ден по-късно обаче той се появи жив и здрав. А от украинските спецслужби обявиха, че инсценираното убийство е било операция за разкриване на руски агенти.

Засега властите в Киев съобщават само, че са арестували организатора на покушението - човек, споменат само като Г., който обещал на изпълнителя 30 000 долара.

Рано тази сутрин Бабченко написа:

"Ама извинявайте. Ама извинявайте. Ама извинявайте, пак ви казвам. При следващото нападение. При следващото нападение. При следващото нападение непременно ще изгоря.

Исках тук да напиша постинг за блюстителите на морала, които са недоволни от това, че някак си неправилно според тяхното мнение не съм умрял.

Мятайте тук мемета. Да се посмеем.

Добро утро."

 

 

Към този постинг е прикачена знаменитата карикатура от времето на СССР на пияния баща. В неговата роля е самият Бабченко, който е направил колаж, като е сложил своя снимка. А отдясно са известната жена и двете малки деца, както и епиграмата, която обяснява, че "той погубва сам себе си, труда си, семейството си, удавил в пиянство своите ум и чест".

Отгоре е написано: "Възкръсналият баща - мъка за семейството."

А днес по обед журналистът направо се подиграва:

"Аркадий Бабченко успя да оскърби чувствата на скърбящите по Аркадий Бабченко.

Когато все пак ме утрепят, ще ухапя този, който ще скърби."

 

 

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че е бил в течение на тайната спецоперация, предаде Нюз.Ру.

Той призна за това снощи на срещата си с Бабченко.

"Знаех за това. Никой в администрацията не знаеше. Абсолютно съм убеден, че иначе не можеше да бъде", каза Порошенко.

Той допълни, че на 30 май "милиони хора празнуват третия рожден ден на Аркадий Бабченко като рожден ден на Украйна, като рожден ден на цялата нация, който с висша класа издържа изпита по държавност".

Часове преди инсценировката на смъртта си Бабченко написа, че е оцелял по чудо точно преди 4 години - на 29 май 2014 г. Тогава той не бил качен на хеликоптер, който след това бил свален от сепаратисти в Донбас и загинали всички 14 души на борда.

Порошенко заяви, че лично видял как хората плачели от щастие, когато разбрали, че Бабченко е жив.