"Как е със здравето другарят Путин?, попитал Ким Чен Ун руския външен министър Сергей Лавров. 

С тези думи започнал разговора на комунистическия севернокорейски вожд с пратеника на Кремъл в Пхенян. 

"Здравето му е прекрасно", отговорил Лавров. И добавил, че руският президент е много признателен на севернокорейския си колега за топлите думи, изказани по случай преизбирането му на поста държавен глава.

"Путин ви праща най-топли поздрави и най-добри пожелания за успех на крупните начинания, които сега се инициират на Корейския полуостров с ваше участие. И ние сме заинтересовани на Корейския полуостров и като цяло в Далечния изток да цари мир, стабилност и процъфтяване", подчертал Лавров.

Първият дипломат на Москва пристигна в Северна Корея за разговори за ситуацията на Корейския полуостров.

"Днес министърът на външните работи на Русия направи официална визита в КНДР и беше приет от председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун", заяви министерството.

Лавров е първият руснак, който се среща със сегашния лидер на КНДР. Срещата се е състояла в резиденцията за почетни гости Пекуауон.

"Дори и преди това някой руснак да е виждал Ким Чен Ун, това беше първата среща с него лице в лице", каза източник от руската делегация.

В разговорите на Лавров със севернокорейския му колега И Йон Хо са обсъдени състоянието и перспективите на по-нататъшното развитие на приятелските отношения и сътрудничеството между Русия и КНДР и 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, която се навършва тази година, се казва в съобщението на руското министерство. "Имаше конкретен обмен на мнения за ситуацията около Корейския полуостров с акцент координацията на усилията да бъде задълбочена в интерес на политическото и дипломатическо уреждане на всички проблеми", допълва ведомството. 

Срещата на Ким с Лавров е поредната демонстрация преди разговорите на севернокорейския диктатор с американския президент Доналд Тръмп. Очевидно комунистическият вожд показва, че зад него е Русия и Вашингтон трябва да помни това. Ким два пъти бе и в Пекин, за да получи балгословията на Си Цзинпин за разговорите си с Тръмп.

Също днес представители на Северна Корея и САЩ са обсъдили на срещата в Панминчжон възможността за установяване на дипломатически отношения помежду си, предаде БТА. По време на срещата с американски представители на 27 май в Панминчжон Северна Корея е поискала установяването на дипломатически отношения със САЩ, отмяната на действащите спрямо нея икономически санкции, а също така и отмяната на планираните за август военни учения на САЩ и Южна Корея.

Американската страна, според изданието, иска от Пхенян да предприеме стъпки за пълния, проверяем и необратим отказ от ядрената си военна програма. Конкретно става дума за изпращането в САЩ на част от севернокорейския ядрен арсенал.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и заместник-председателя на Корейската трудова партия на КНДР Ким Йон Чхол, който е бивш началник на севернокорейското разузнаване, се срещнаха снощи на вечеря в Манхатън, предаде ДПА.

Първата среща между двамата на американска земя продължи около час и половина.

"Добра работна вечеря с Ким Йон-Чхол в Ню Йорк тази вечер. Пържола, царевица и сирене в менюто", написа Помпейо в Туитър. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви по-рано вчера, че днес Майк Помпейо и Ким Йон-чхол ги очаква "пълен със срещи ден".

Страните обсъждат последните приготовления на срещата на върха между КНДР и САЩ, посочва агенция Йонхап. 

Министерството на финансите на САЩ преди беше включило Ким Йон Чхол в санкционни списъци заради участието му в дейността по създаване на севернокорейското ядрено оръжие. Ръководителката на пресслужбата на Държавния департамент Хедър Науърт потвърди вчера косвено, че санкциите спрямо него са били отменени във връзка с провеждането на преговорите.

"Спазени са всички необходими процедури", поясни тя, отговаряйки на въпроси на журналисти относно даването на представителя на КНДР на специално разрешение за влизане в страната.