От 1 юли токът за бита поскъпва с 1.89%, стана ясно след проведено обществено обсъждане днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Повишаването на крайната цена е в пъти по-ниско от поисканите увеличения от трите електроразпределителни дружества. За абонатите на ЧЕЗ увеличението ще е с 1.7%, за тези на ЕВН - 1.8%, а за клиентите на “Енерго Про” с 2.6%. Най-голямото дружество - “ЧЕЗ Електро България”, което обслужва 42% от територията на страната с близо 3 милиона потребители, предложи увеличаване на нощната тарифа с 51% за киловатчас и на дневната – с 5%. От ЕВН искаха поскъпване на дневната тарифа с 6.19%, а на нощната с 21.6%,  а “Енерго-про” настояваше за по-скъп с 1.69% дневен ток и за 2.95% по-висока нощна тарифа.

От топлофикациите в Комисията за енергийно и водно регулиране най-голямо поскъпване поиска бургаската топлофикация - 9.06%, Топлофикация Плевен - 6,12%, Топлофикация Перник иска 4.16%, а тези в Русе и Сливен - над 3%. Столична топлофикация предлага с около 1.5% поскъпване. В Пловдив парното може и да поевтинее.

Цената на топлото в столицата е 79 лева за мегаватчас, а в Пловдив - 82 лева.

В тези сметки обаче не е отразено исканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа с 16 на сто. Ако цената на газа поскъпне с над 5%, от 1 юли със сигурност ще поскъпнат както цената на тока, така и тези на парното и топлата вода.