Ако проектът за АЕЦ "Белене" не се задвижи и не се направи нищо с оборудването за централата, съществува риск за декапитализация на НЕК, предсрочно изискуеми кредити и много тежки последици за цялата енергетика. За това предупреди енергийният министър Теменужка Петкова на заседание на парламентарната енергийна комисия днес. 

На заседанието си комисията разглежда внесените от правителството пет варианта за бъдещето на проекта за втора атомна, след като бе задължено да го направи с решение на 44-ото НС. Ако оставим тези активи да погинат, дори влизаме в едни текстове за безстопанственост, каза тя.

"Смятаме, че това е най-негативният сценарий - ако нищо не правим с наличното оборудване. При вземането на подобно решение НЕК трябва, спазвайки международните счетовдни стандарти, да отпишат 3 милиарда, вложени в проекта, което ще доведе до много негативни последствия. Съществува риск от декапитализация на НЕК, респективно на консолидирана база на БЕХ (под чиято шапка е НЕК - бел.р.), кредитори могат да предявят исканията си, кредити ще станат предсрочно изискуеми", начерта мрачна картина Петкова.

Освен това тя припомни, че до 2023 г. НЕК трябва да върне в държавния бюджет отпуснатия заем, с който плати за оборудването на АЕЦ "Белене", след като загуби арбитражното дело - 1.176 милиарда лева.

Петкова подчерта, че за проекта винаги е бил търсен стратегически инвеститор. 

"За нас е било ясно в самото начало, че нито НЕК, нито БЕХ имат възможност да реализират проект за 10 милиарда евро, и БЕХ и НЕК са изчерпали възможността си за кредити и поемането на нови е изчерпано като опция."

Теменужка Петкова припомни, че тази година БЕХ ще пусне нова емисия дългови книжа за около 1 милиард лева, за да рефинансира емисията си от 2013 г. Самият кредит беше теглен от НЕК по време на тройната коалиция заради АЕЦ "Белене", но повечето средства отидоха за "Цанков камък".

Въпреки това десетина минути по-рано, пред журналисти, на въпрос на Club Z дали българската енергетика е в състояние да осигури финансирането на бъдеща газова тръба, отклонение от "Турски поток", Петкова отговори утвърдително.

"Булгартрансгаз" е в много добро финансово състояние. БЕХ също. Отчетната 2017 г. ще реализираме печалба от малко над 100 милиона лева."

Тя представи пред депутатите варианта, избран от Унгария при строителството на АЕЦ "Пакш" - междуправителствено споразумение между Унгария и Руската федерация за целеви кредит, при фиксиран лихвен процент, с период на изплащане - 21 години. 

Още от 2008 г. Русия предлагаше същия вариант и на България - кредит от руския бюджет.

Според Петкова предимство при един такъв борч е, че ще бъде погасяван след като централата заработи.

"Негативът е, че на практика с подобен ангажимент се увеличава и размерът на държавния дълг, което не бихме желали", заяви Петкова.

Министърът на енергетиката изтъкна, че вариантът да се постави оборудването като 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" не е особено удачен. "Няма площадка, която да е лицензирана, няма ОВОС, според експерти необходима е допълнителна инфраструктура във връзка с преноса на електроенергия. Плюсът е, че има квалифициран персонал, но ако се пристъпи към този вариант, оборудването, което сега се съхранява, трябва да престои там около 7-8 години, необходими за издаването на необходимите разрешения".

По думите й, това не е добре за НЕК, защото и при този вариант НЕК ще трябва да отпише тези активи за 3 милиарда, свързани с площадката на АЕЦ "Белене".

Според Теменужка Петкова в момента не стои въпросът има ли нужда или няма от нова ядрена мощност. Този въпрос е решен - има. Причината за спирането на проекта през 2012 г. е бил липсата на финансиране, бяха единодушни и тя, и председателят на енергийната комисия Делян Добрев, който е и неин съпартиец. Сега обаче ситуацията била много по-различна.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай обаче предрече, че въпреки обединението на двете политически сили, проектът за втора атомна няма да се случи.

Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че би искал да знае колко ще струва на данъкоплатците втората АЕЦ. Защото сега в доклада не пише "без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на ток", а британската "Хинкли пойнт", където е същият китайски инвеститор, който проявява интерес и към "Белене", има 35-годишен дългосрочен договор за изкупуване на тока при цена от 110 евро за мегаватчас.

Индустрията в момента расте, но потреблението пада, това е факт, отбеляза Велев. Не е еднозначно този проект печеливш ли е или губещ. Категорично възразяваме да се появят още едни американски централи, за които плащаме над 540 милиона над пазара. За ВЕИ-ата плащаме още едни 800 милиона лева. Така че запишете какво е "на пазарен принцип", посъветва шефът на АИКБ.

Борислав Сандов от "Демократична България" призова докладите за АЕЦ "Белене" да станат публични. Той запита защо в досегашната дискусия не се споменава колко средства са необходими за изграждане на инфраструктурата за включване на АЕЦ "Белене" в мрежата и за ядрените отпадъци.

Близо 50% от доставеното оборудване са парогенератори, които биха могли да бъдат използвани за подмяна на съществуващите в АЕЦ "Козлодуй"... Да се строи АЕЦ в сеизмична зона е огромен риск за българското население. АЕЦ "Козлодуй" се намира в най-бедния европейски регион, така че нека престанем с демагогията как тази втора АЕЦ ще промени стандарта в региона.

Румен Овчаров от БСП предложи да се наеме бързо архитект-проектант и консултант за АЕЦ "Белене", защото много неща вече са се променили. Той се изказа срещу идеята за блокираща квота на държавата в проекта за втора атомна и похвали Теменужка Петкова, че "са си свършили този път относително добре работата".

Г-н Овчаров, като похвали министърката, се сещам за едно - тука ще има сватба, каза Аталай.