Европейската комисия ще внесе иск срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО). Причината е в наложените от Вашингтон ставки от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий, които влизат в сила още утре.

Еврокомисията е внесла на 18 май в СТО и списък със стоки, изнасяни от САЩ в ЕС, които може да започне да обмитява. Списъкът може да бъде задействан месец след заявяването му, се твърди в изявление, цитирано от БТА. Списъкът е бил подготвен още преди няколко месеца в отговор на възможността САЩ да въведат мита за европейския внос на стомана и алуминий.

ЕК не дава подробности за стоките, чието обмитяване предстои. Европейските мита обаче ще съответстват на щетите, нанесени от САЩ и могат да влязат в сила на 18 юни.

Търговският министър Уилбър Рос днес заяви, че САЩ планират и занапред да водят преговори по митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада, Мексико и ЕС.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че според ЕС едностранното решение е в разрез с правилата на Световната търговска организация (СТО) и допълни, че проблемът е свързан със свръхпроизводството на метали, за което не е виновен ЕС.

Според него днешното решение "не е нищо друго, освен протекционизъм" и е в полза на истинските причинители на проблема.

"Не ни остава нищо друго, освен да се обърнем към СТО, за да защитим интереса на ЕС, в пълно съответствие с международното търговско право", каза Юнкер.

ЕК уточни, че днешното решение на САЩ ощетява ЕС с 6,4 милиарда евро според данните за миналогодишния износ. 

В края на март САЩ временно освободиха от налозите ЕС, Канада и Мексико, докато бъдат договорени условията за тях като стратегически партньори. Периодът изтичаше в полунощ на 30 април срещу 1 май, но бе подновен от американския президент.

Канада и Мексико вече обявиха контрамерки на американските мита.