"Лукойл" ще построи нефтохимически комплекс в България, заяви пред агенция РБК шефът на концерна Вагит Алекперов.

Той говори след срещата в Москва между българския премиер Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин.

Преди това Борисов се видя с колегата си Дмитрий Медведев и благодари на Алекперов за тази среща.

"Там (в България - б.р.) правим малък нефтохимически комплекс за преработка на пропилен и нискооктанов бензин. Това ще бъде модернизиране на старото производство", уточнява Алекперов.

При това "Лукойл" няма намерение да увеличава броя на бензиностанциите си в България. В момента мрежата, принадлежаща на руската компания, наброява 221 станции.

"Лукойл" разглежда възможността за изграждането на високотехнологични мощности за производството на не по-малко от 150 000 тона пропилен годишно в своя нефтокомбинат в България, обяснява пред РБК представител на концерна. Компанията е собственик на най-големия на Балканите нефтокомбинат - "Лукойл-Нефтохим Бургас", който преработва близо 6.5 милиона тона петрол годишно (мощността му е 9.5 млн. тона годишно). Сроковете и размерите на финансирането в момента се обсъждат, допълва представителят.

"Лукойл" вече произвежда близо 70 вида пропилен в две свои предприятия - "Ставролен" в руския град Будьоновск и в българския си комбинат "Лукойл-Нефтохим Бургас". Според оценка на Андрей Костин - шеф на информационно-аналитичния център Rupec, в "Ставролен" се произвеждат 100-140 хиляди тона полипропилен годишно, а в Бургас - до 80 000 тона.

Костин изтъква, че 150 000 тона полипропилен е малък обем нефтохимическа продукция, който ще намери купувач в Европа и Турция, като се има предвид, че пазарът за полимери е в етап на растеж. Стойността на новия комплекс ще зависи от техническите процеси на производството му - модернизирането на действащите установки с разширяването на мощностите им за производство само на полипропилен може да струва "десетки и стотици милиони евро", а строителството на ново предприятие за производството на продукцията чрез пиролиза - "стотици милиони и милиарди евро".

Аналитикът Евгения Дишлюк от Газпромбанк оценява стойността на реализирането на проекта по производството на полипропилен в България на 1 милиард евро, а срока на строителството на комплекса - на 3 години.