"Челси" официално обяви, че отлага мащабната реконструкция на стадиона си "Стамфорд Бридж" в Лондон за неопределено време. Строителните дейности трябваше да започнат тази година и да приключат за началото на сезон 2021-2022, когато "сините" отново да домакинстват на съперниците си в своя дом в един от най-елитните квартали на британската столица.

В съобщението се казва, че решението се дължи на "неблагоприятния инвестиционен климат" и че няма срок кога клубът може да го преразгледа.

Опасения, че това ще се случи се появиха още в първите дни, след като стана ясно, че Великобритания бави продължаването на работната виза на собственика на "Челси" Роман Абрамович. Босът трябвало да докаже произхода на имуществото си, възлизащо на над 10 милиарда паунда.

Новият "Стамфорд Бридж" щеше да погълне към 1 милиард лири, което би го направило един от най-скъпите стадиони в света. Вече от 15 години Абрамович мечтаел арената на клуба му да е най-модерната в Европа. Той планираше да разруши или обнови всичко наоколо - хотели, ресторанти, жилища, градинки и т.н., и т.н. Имаше разрешение за старт на целия проект от местната власт.

Някои анализатори отчитат, че 1 милиард е прекалено висока цена за това, че капацитетът ще бъде увеличен с едва 19 хиляди места над сегашните 41 хил. За същите пари "Тотнъм" вече построи от кота нула новата си арена, която ще е сред най-авангардните в света и има технология за два терена един върху друг и около 61 000 седалки.

Според в. "Дейли Мейл" Абрамович е направил и още нещо - той бил оттеглил документите си за продължаване на работната виза, подадени още през март. В момента богаташът се намира в Израел, където получи гражданство. Поне така се твърди.

Приближени на олигарха казват пред медиите на Острова, че той няма да инвестира в гигантски проект като стадион, докато не се реши казусът му. В същото време обаче Абрамович не се отказва от "Челси" и ще отпусне средства за лятна селекция.

Според израелски източници един от приближените на Владимир Путин руски милиардери ще изчака известно време, след което отново ще подаде документи от позицията си на гражданин на Израел.