Ако евентуален нов проект за минаване на газопровод през България не отговаря на правилата на ЕК и той няма да стане, както не се е реализирал "Южен поток". Това каза пред бТВ финансовият министър Владислав Горанов по повод посещението на премиера Бойко Борисов в Москва и водените там разговори. Горанов изтъкна, че България не се е молила за газопровод през нейна територия, а просто е имало съвпадение на интересите й с тези на Русия. Той отрече да е имало каквото и да било извинение.

Според него разговорите са били като между партньори.

"Ако приемем, че сме нарушили интересите на Русия, защото защитавахме общоевропейски цели, това не е повод за извинение", каза Горанов.

Така той отговори на въпрос за спрените проекти "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Министърът поясни, че те не са се случили, защото в тях е имало частично несъответствие с правилата на Европейската комисия.

Според финансовия министър разклонението от "Турски поток" към България е договорено политически, а сега се работи по техническите детайли.

"За нас беше важно да гарантираме запазване на статута на страната на играч в транзита на газ и да гарантираме, че ако през Украйна спре да идва газ, ще има доставка на гориво от друго място", каза още финансовият министър.

Той изтъкна, че прагматичните отношения с Русия не значат загърбване на ЕС.

"Интересите на руската и българската страна съвпадат - трябва да гарантираме запазването на България като играч в транзита на газ в Европа и да гарантираме, че ако доставките на газ през Украйна станат невъзможни, ние да имаме достатъчни количества, за да работи нашата икономика", обясни Горанов.

Той призна, че мотивите, с които е прекратен "Южен поток", не са били достатъчно добре обяснени. По повод критиките, че в Русия не е договорено нищо конкретно, Горанов подчерта, че не може в разговор на най-високо равнище да се коментират технически детайли.

"Европа е зависима от руския газ и тази зависимост е непреодолима поне дотолкова, доколкото това е най-евтиният газ, който може да стигне до европейските домове и компании", обясни Горанов.

Той коментира, че евентуален рестарт на АЕЦ "Белене" ще има, ако се намери потенциален инвеститор, на когото да му "излезе сметката".

"Имаме ядрени съоръжения, имаме лицензирана площадка, ако се появи инвеститор, който е готов да носи търговския риск, то ние сме готови  да участваме като съдружници със съоръженията, които притежаваме", поясни Горанов.