Научният институт "Рикен" във Вако, Япония, работи все по-усилено върху синтезирането на нов 119-и елемент от Менделеевата таблица, съобщи японският "Асахи Шимбун".

Проектът започва през 2017 г. и за него ключов е ускорителят за частици на института, който ще бъде оборудван с нов силициев детектор на вертекси. Той ще подобри точността на локализиране на частици и други характеристики на комплексната машина.

Японският екип ще се състезава с руски учени от Дубна, които започват работа по синтеза през 2019 г. Засега американци и германци са се опитвали неуспешно да синтезират унунениум, както е временното име на 119-ия елемент. 

Учените от "Рикен" вече имат опит със синтезирането на нови елементи - преди няколко години именно те създадоха успешно 113-ия, наречен нихоний (Nh), кръстен на японската дума за Страната на изгряващото слънце. 

Русия обаче не е за подценяване - последният новосинтезиран елемент, оганесон, е тяхно дело.

В природата съществуват в естествено състояние само 93 от елементите в Менделеевата таблица - всички останали са получени с изкуствен синтез. Унунeният ще от групата на алкалните метали като лития, натрия, калия, цезия и др. Според учените неговият синтез ще е значително по-трудна задача от всички досега.