За да бъде доведен докрай проектът за ново газово трасе, има работа, която трябва да се свърши с Европейската комисия. Това стана ясно от изявление пред журналисти в парламента на вицепремиера Томислав Дончев, който коментира евентуално отклонение на "Турски поток" към България.

За тази опция се разбра при посещението на българския премиер Бойко Борисов в Москва на 30 май. Борисов получи уверение за подобна опция, за която има съгласието на Анкара, но финансирането на проекта, както се разбра, ще е грижа на България. 

 

Изграждането на втората тръба на "Турски поток" в момента е спряно. По нея, както и по първата, ще текат 15.75 млрд. куб. м газ.   

Предвид темповете, с които върви "Турски поток", морският участък на първата тръба е завършен, в момента започва сухоземният участък на турска територия, предвид амбициите на руската страна кога ще започне снабдяването с газ по това трасе, мисля че ние имаме срок по-малък от година да приключи техническата работа, каза Томислав Дончев.

Дончев уточни, че на срещата между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин е била изразена ясна позиция на руската страна, че това е възможно, предпочитано трасе. Оттук нататък, за да се случи, е необходимо да се свърши много работа на техническо ниво, каза Дончев.

"На първо място от министрите на енергетиката, основните разговори обаче са във формат газови дружества  - "Газпром" и "Булгартрансгаз". За да се доведе докрай, има работа, която трябва да се свърши и с Европейската комисия", посочи той.

По думите му има много въпроси, които трябва да бъдат изчистени в разговорите с Европейската комисия - на първо място такива, които са свързани с европейското законодателство.

Проектът "Южен поток" беше спрян през 2014 г. именно поради факта, че не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС. Руската позиция е, че евентуален нов тръбопровод изисква гаранции от Брюксел. Освен това засега не е ясно дали подобно отклонение от "Турски поток" към България ще е само заради бъдещия хъб "Балкан" или ще е газопровод, който ще продължи към Сърбия.

"Да предположим, че руска тръба стигне до България, оттук нататък има много възможни хипотези - транзит, търговия, каква част от газа е за транзит, каква е за търговия. Тук има различни виждания. Те имат икономически, технически и политически нюанси", каза Дончев. 

По повод думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че Русия и България проявяват интерес към развитие на проекта "Турски поток" в посока България, но при преговорите между руския президент и българския премиер не са постигнати конкретни договорености, Дончев също уточни:

"Формат на разговори президент и министър-председател да се резервират капацитети и да се изчислява колко милиарда кубически метра газ къде ще се доставя, това е несериозно. Има принципен разговор. Има изразена ясна позиция на руската страна, че това е възможно, предпочитано трасе".