В четвъртък вечерта паркингът пред градския стадион се превърна в гостилница за хиляди местни жители. Поводът: ифтар - вечеря след залез слънце по време на мюсюлманските пости преди Рамазан байрама. Подобно човешко множество може да се види иначе само по избори. Но този път хората са насядали край дълги маси в очакване на молитвата, с която приключва дневният пост.

80-годишните пенсионерки Стоянка и Христина постят в други дни на годината - християнки са, но са дошли заради приятели и съседи.

"Животът ни минава с тези хора, заедно сме работили толкова години, заедно живеем в квартала и ако не се видим ден-два, започваме да се търсим - те нас, ние тях. Не можем едни без други. Господ, както и да се казва той, ни е отредил да се уважаваме", обясняват двете жени.

Не разбират думите на мюсюлманския духовник, но са сигурни, че молитвата е за добро.

"Преди години всичко им отнеха на тези хора, забраняваха им имената, езика, вярата, а виж ги сега - свободни са и ние сме до тях", казва Стоянка.

"В страната на великия Ататюрк"

Вечерята ифтар приключва бързо и в тишина, след което на сглобяемата сцена се качват политици - кметовете на Кърджали, на Одрин и на Силиври. Момичета в етно-костюми ги посрещат с хляб, сол и мед. Специално за случая и очевидно не само за вечерята е пристигнал и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. В краткото си слово той предупреждава, че днес в България демокрацията е в опасност, след което казва:

"Уверен съм, че изборите в Турция ще бъдат честни и прозрачни. И че в страната на великия Ататюрк демокрацията ще възтържествува".

Карадайъ говори за предсрочния вот в Турция, защото най-важният гост на вечерта идва именно от там - кандидатът за президент Мухарем Индже, издигнат от опозиционната Републиканска народна партия. Местните хора го познават и уважават заради пламенните му слова при възпоменателните митинги за жертвите на "Възродителния процес" в село Могиляне. Овации огласят площада, когато Индже тръгва към сцената.

Вятърът на промяната

"Навсякъде в Турция виждам ветровете на промяната, виждам ги и в България, в Кърджали. Вие сте български граждани и трябва да работите с всички сили за просперитета на страната си, но и участвайте в управлението ѝ. И никога не забравяйте идентичността си", призовава турският политик.

Твърдо убеден, че ще спечели вота, Индже подчертава, че повече няма да има едноличен режим, а управление на общия ум и разум, правителство на хора, изповядващи свободата и демокрацията и вярващи в законите и в научните достижения. Казва и какъв няма да бъде: президент, който се произнася за броя на децата в семейството, който се кара на всички и почти всекидневно провокира скандали.

"В Турция всичко е подложено на разделение. Опитват се и вас да разделят - не го допускайте", настоява Индже.

Кандидатът за държавен глава е категоричен, че "мястото на Турция не е в пустинята на Близкия изток, а в Европейския съюз".

За и против

Според местен активист на ДПС, пожелал анонимност, вечерята ифтар, прераснала в политически митинг, е сериозен гаф на партийното ръководство.

"Какво ще спечели партията ни от тази официална подкрепа за Индже - само усложнения, всички сме губещи, имаме роднини там. Ясно е, че Ердоган ще спечели вота. Той няма да остави магарето си в калта“, казва активистът на ДПС и припомня историята с "черния списък“ на турските власти, заради който депутати и кметове от ДПС бяха връщани от границата. "Тогава за нашите избори те пътуваха да мобилизират българските изселници да гласуват монолитно за ДПС, но ги спираха на граничния пункт. Беше унизително. Ердоган пак ще налее милиони в ДОСТ, това е негово проектно инженерство, а ние отново ще бъдем разделени и ще губим гласове".

70-годишният Хюсеин Али е на друго мнение.

"Вижте какъв оратор е, закова ни по местата със словото си. А и изселниците ни там по традиция гласуват за неговата партия - тя е светска и нашите хора са такива. Диктатурата на Живков ги изгони, а сега оцеляват там пак в такъв режим", коментира възрастният човек и прогнозира, че ако Ердоган отново спечели, потокът от завръщащи се изселници ще се засили.

Лидерът на най-влиятелната изселническа организация в Турция "Балгьоч" проф. Юксел Йозкан също е кандидат за депутат от Републиканската народна партия, казва още Али и добавя, че само тази партия може да промени облика на Турция.

"С Ердоган това е невъзможно, той е световен скандалджия", обобщава Али и настоява България да се застъпва за евроинтеграцията на Турция така, както лобира и за Западните Балкани.

"Този умен човек"

Вечерята на открито отдавна е приключила, тонколоните са замлъкнали. Но Стоянка и Христина са потънали в оживен разговор с мюсюлманските си съседи. Основната им тема: "този умен човек, който иска да оглави Турция". Всички са единодушни: "Дано да успее".

Дойче веле