На 1 юни родители на деца с увреждания излязоха отново на протест. С напомняне, че денят е посветен на защитата на правата на децата. Те опънаха палатков лагер пред Народното събрание в знак на протест срещу политиките, насочени към хората в неравностойно положение.

Родителите на децата с увреждания обявиха, че ще стоят в палатковия лагер безсрочно, на смени, докато не постигнат желаната промяна.

Протестът започна в 11 часа, а участниците бяха тениски с надпис “Системата ни убива”. По традиция носеха черни балони и знамена.

Родителите на деца с увреждания настояват за нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени вследствие на заболяването.

Те искат още финансовата подкрепа да включва месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, както и лична помощ под формата на подкрепа в дома и на работното място.

 

Присъстваше и "летящият холандец" - това е скелет, който е изпратен със самолет от Холандия, поставен в инвалидна количка. Той също беше в тениска "Системата ни убива".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с протестиращите. Тя обеща, че всеки месец ще дарява 600 лв. от заплатата си на едно болно дете или на възрастен човек, който има нужда.

"Разработили сме стратегията, провели сме срещи, уточнили сме от каква промяна е нужна в системата – в оценката на ТЕЛК-овете, да се отдава значение какъв е процентът са работоспособност, да им намерим работа, средатата да е достъпна за тях, да могат да се движат спокойно. Всичко това го знаем, ние сме в много тесен контакт с техните асоциации, заедно разработваме този проект, готови сме в всеки един момент да го внесем и да го гласуваме", заяви още Нинова. 

Според Нова тв нито един от родителите обаче не поискал парите и така в крайна сметка те ще бъдат дадени на възрастна жена, която отглежда сама внуците си.

В началото на миналия месец Нинова поиска заплатите на депутатите да бъдат намалени, но предложението ѝ беше отхвърлено. След това тя обяви, че ще дарява 600 лв. от заплатата си за нуждите на родители на деца с увреждания.

 Все по-често родителите на деца с увреждания стават здравни емигранти - напускат България, за да отидат в страни, които им предлагат адекватни здравни и социални услуги. Затова и те често напомнят: "Проблемът не е в увреждането на децата ни, проблемът е в системата".

Около протеста през април премиерът Бойко Борисов използва случая да съобщи колко е разстроен от репортаж по телевизията за една майка и дъщеря ѝ, които си тръгват от България заради системата, която ги убива. Премиерът обаче реши да се концентрира върху собствените си изживявания и да нареди: „Искам да видите какъв е случаят с тази жена, с това дете. Кой е този ненормален администратор тези хора да ходят напред-назад, ако е истина, той не просто трябва да се уволни. Не може да ми го побере акълът. Гледах я, ревах да го гледам. Държавни пари, заплати вземат. Кой е тоя администратор? Малко човечност няма ли, какви са тези хора?“

Пак тогава голям скандал избухна между управляващи и опозиция в кулоарите на парламента. Повод за това бе, че охраната не допусна в парламента родители на деца с увреждания заради това, че те носеха тениски с надпис "Системата ни убива". От БСП обявиха, че отговорност за това носи зам.-шефът на парламента Емил Христов (ГЕРБ), който замества председателя Цвета Караянчева, и поискаха неговата оставка.  Цветан Цветанов защити Христов с думите, че той първо е трябвало да си довърши заседанието и след това да пусне хората.