Кметът на Петрич е забранил строителството в защитените зони Натура 2000 "Рупите" и "Рупите-Струмешница" с аргумента, че все още не е приет Общият устройствен план на общината, съобщи БНР. 

Предстои да бъдат изработени екологични оценки, ще има и обществено обсъждане. До решението на местната власт се стигна след  масово обществено недоволство, породено от намерението за застрояване на терени близо до лечебните минерални извори и комплекса "Ванга“. 

В интервю за БНР Димитър Бръчков, кмет на Петрич, заяви:

"В основата на проблема беше едно огромно недоразбиране на нещата. Ако следим внимателно дискусията, която се водеше, приоритетите на голяма част от хората, които бяха против застрояването, рязко се променяха във времето. С тази забрана преди всичко се дава време на всички нас, в което да разберем проблема с този Общ устройствен план, строителството да бъде канализирано. Нека и да не забравяме, че 90% от Рупите е частна земя, а останалите са наполовина държавна и наполовина общинска собственост. Всеки един частник ще подскочи за своята земя".

Д-р Венета Петкова, една от противниците на застрояването в Рупите, приветства решението на местната власт. Според нея случващото се на Рупите не е проблем само на Петричкия регион.

Рупите трябва да бъдат обявени за национален обект и особено тази част, където е изворът, източникът на минералната вода. В момента защитена зона е само връх Кожух, който е възвишение в планината Кожух. Все пак Ванга е казала, че ако водата започне да се продава, тя просто ще изчезне, заяви Петкова.