Двете популистки партии в Италия се готвят да поставят третата по големина икономика в еврозоната на пътя на съкращаване на данъците, гарантиран основен доход за бедните и депортиране на 500 000 мигранти.

Движението "Пет звезди" и дясната Лига отхвърлят строгите ограничения на ЕС и искат да предоговорят италианския дълг и поставиха преподавателя по право Джузепе Конте да ръководи правителството, пише BBC. Италианският президент Серхио Матарела одобри списъка с министерските назначения, но едва след като популистите оттеглиха кандидатурата на евроскептика Паоло Савона за министър на финансите, който обаче ще е министър на европейските въпроси.

Но какво означава коалиционният брак на две евроскептични партии, които ще управляват третата икономика в еврозоната, за останалата част от Европа?

Да започнем с единната валута

Нито "Пет звезди", нито Лигата са фенове на единната валута. Лидерът на Лигата Матео Салвини каза неотдавна, че еврото е "грешка" за италианската икономика, докато "Пет звезди" искаше референдум за бъдещото членство на Италия във валутния съюз.

Но те са се отказали от първоначалната си амбиция да напуснат еврото и сега говорят за това, че се опитват да го реформират отвътре.

Не всеки е убеден в чистосърдечните им намерения обаче. Френският министър на икономиката Бруно ле Мер беше упрекнат от лидера на Лигата, след като предупреди популистките партии да спазват бюджетните ангажименти на Италия.

Пазарите също са предпазливи. Италианските разходи по заеми са достигнали нива, които не са наблюдавани от 2016 г. насам.

Италия беше опустошена от финансовата криза през 2008 г., която остави икономиката с около 6% по-малко и три милиона повече хора в бедност. Отговорът на Лигата и "Пет звезди" е да извадят италианците от бедността.

Но тяхната политика ще струва десетки милиарди евро - в страна, която има втория по големина държавен дълг в ЕС след Гърция, достигащ 132% от брутния вътрешен продукт. 

Сред обещанията на популистите е бедните семейства да получават основен месечен доход от 780 евро, при условие, че получателите активно търсят работа. Популярна идея, но ще струва около 17 милиарда евро, за да бъде приложена.

Но най-скъпоструващата идея е тази за въвеждане на плосък данък с две данъчни ставки - 15% за физическите лица и 20 процента за юридическите лица. Наред с това семействата ще могат да приспадат от доходите си за облагане до 3000 евро въз основа на доходите на домакинствата. 

Пактът от 58 страници на двете популистки формации не обяснява откъде ще се финансират всички допълнителни разходи. Но икономистите смятат, че това може да струва около 50 милиарда евро загубени приходи.

Минималната месечна пенсия трябва да стане 780 евро. Планът премахва настоящата пенсионна реформа, която повишава пенсионната възраст на последователни етапи. Вместо това се въвежда нова точкова система, която извежда на преден план социалноосигурителните вноски на хората, в съчетание с тяхната възраст. Общата сума трябва да бъде най-малко 100, което означава, че някой, който е плащал в системата от 41 години например, може да се пенсионира на 59 години.

Популистките партии заявяват, че искат преразглеждане на Пакта за стабилност и растеж на ЕС, който поставя строг лимит на бюджетния дефицит от 3% от БВП. Планът им има за цел да намали дълга чрез "възраждането на вътрешното търсене", а не чрез продължаващите строги икономии.

Лигата настоява за по-голяма помощ от страна на ЕС за Италия, основната дестинация за мигранти, пристигащи от Северна Африка. И настоява, че 500 000 нелегални имигранти в Италия трябва да бъдат депортирани "приоритетно".

Популистките лидери не са съгласни със санкциите на ЕС срещу Русия и искат да бъдат премахнати. Те не виждат Русия като военна заплаха, а като "потенциален партньор за ЕС и НАТО".

Те искат да работят с Русия срещу трафика на мигранти в Средиземноморието и продължаващото влияние на ислямистите. И разглеждат Рудия като ключов играч за слагане край на войните в Близкия изток. За разлика от тях, позицията на ЕС и САЩ срещу Русия се втвърди след хибридните действия на Москва, както и анексията на Крим през 2014 г. и сепаратисткият конфликт в Източна Украйна.