Белият дом е започнал подготовката за евентуална среща на президента Доналд Тръмп с руския му колега Владимир Путин, пише "Уолстрийт джърнъл".

Администрацията на САЩ се надява, че преговорите и диалога между двамата ще позволят да се разрешат разногласията между двете страни, които вече са достигнали мащабите от времето на студената война.

Източник на вестника е потвърдил, че американският посланик в Русия Джон Хантсман неотдавна се е прибрал във Вашингтон, за да помогне за организирането на срещата на върха.

"Лична среща на четири очи между Тръмп и Путин е проект на Хантсман, който той готви вече няколко месеца", разказва анонимен високопоставен служител пред изданието.

Датите и мястото на срещата все още не са уточнени, защото подготовката е в ранен стадии.

Очаква се на масата на преговорите да бъдат поставени теми като напрегнатото положение в Сирия и Украйна. Ще се обсъди и започналата нова надпревара във въоръжаването между двете държави, както и контрола върху ядреното оръжие в света.

Вестникът припомня, че през април в пресата се появиха съобщения, че в телефонен разговор Тръмп е поканил Путин да посети Вашингтон. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс тогава по-скоро потвърди информациите. Тя заяви, че подобна среща може да се осъществи в "не толкова далечно бъдеще".

Тогава руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Путин е готов на такава среща.

Досега Тръмп и Путин са се виждали два пъти. През юли 2017 г. на международен форум в Германия и през ноември на интернационална среща във Виетнам.