2-и юни. Ден на загиналите за свободата ни. Ден, в който ще ни залее вълна патриотизъм. И вълна псевдопатриотизъм. Разликата е съществена.

1. Патриотът е готов да жертва живота си. Псевдопатриотът е готов да изпие още една бутилка.
2. Патриотът действа. Псевдопатриотът говори.
3. Патриотът се бие за свободата на всички. Псевдопатриотът се бие за глупости в НАТФИЗ.
4. Патриотът дава душа за Отечеството. Псевдопратриотът гледа да удуши държавата в схеми.
5. Патриотът не иска държавна служба. Псевдопатриотът мечтае за високи постове.
6. Патриотът мисли какво да направи за страната си. Псевдопатриотът мрънка какво страната му не е направила за него.
7. Патриотът мисли за идеи, стратегии и как да оправи държавата. Псевдопатриотът мисли как да изпие още една чаша и да оправи… заплатата си.
8. Патриотът иска да обедини хората: „Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр.“ Псевдопатриотът насъсква едните срещу другите.
9. Патриотът пази историята, защото знае колко е важна. Псевдопатриотът сменя имена на местности, защото не му звучали патриотично.
10. Патриотът говори ясно и конкретно. Псевдопатриотът говори с общи лозунги и витиевати изречения.
11. Патриотът спокойно се разхожда между хората. Псевдопатриотът се крие под маси, зад десетина охранители или с няколко пилотни коли.
12. Патриотът почита историческите личности, но мисли какво да направи в настоящето. За да има по-добро бъдеще за всички. На Псевдопатриота не му пука за бъдещето на всички. Затова и нищо смислено не прави в настоящето, а само се крие зад гърба на титаните от миналото.
13. Патриотът не отстъпва от ценностите си. Псевдопатриотът се прегръща с довчерашния си враг, само и само да се намести във властта.
14. Патриотът има идеали. И се опитва да ги осъществи. Псевдопатриотът има алчност. И се опитва да я задоволи.
15. Патриотът се обгражда с по-умни хора от него, за да помогнат на делото. Псевдопатриотът се обгражда с по-тъпи хора от него, за да не го разберат какво е нищо.
16. Патриотът иска цялото общество да се развива. И е готов да дава пари, време или живот за това. Псевдопатриотът иска той да е добре. И е готов на всичко за това.
17. Патриотът иска всички хора да са умни и отделя време да ги учи. Псевдопатриотът иска хората сляпо да го следват и им губи времето с празни приказки, за да не учат.
18. Патриотът харесва различните мнения. Защото може да се родят още добри идеи. Псевдопатриотът потиска различните мнения. Защото може да проличи колко е неадекватен.
19. Патриотът иска добре работещи институции и закони, валидни за всички. Псевдопатриотът смята, че е над закона и може да замести всички институции.
20. Патриотът иска истинска демокрация. Псевдопатриотът иска авторитарна власт за себе си. Под маската на демокрация.
21. Патриотът оставя хората сами да работят и да се развиват. Защото те знаят най-добре какво им трябва. Псевдопатриотът внушава на хората „приучена безпомощност“, че само той може да ги оправи. За да им внуши, че само той знае какво им трябва.

На 2-и юни мога само да кажа, че трябва да се пазим от псевдопатриотите. И от думите им, с които ни облъчват непрекъснато. Патриотизъм не е само да се гордеем с миналото и с постъпките на други хора. А да правим полезни и съзидателни неща в настоящето, за да оформим по-добро бъдеще. И следващите поколения да ни помнят. За да им даваме пример как те трябва да правят тяхното си бъдеще.

Ако мога да перифразирам един велик човек: Не мисли какво други хора правят за България, за да се гордееш с тях, а мисли какво ти можеш да направиш, за да накараш България да се гордее с теб!

Поклон пред паметта на хората от миналото ни. Помним ги. И дано ние да направим нещо смело, за да ни помнят и нас.