Пред Народния театър ще излязат музикалните състави на БНР в понеделник, 4 юни, за да заявят отново категоричния си отказ да работят срещу „обидно ниското възнаграждение“ на труда им. Това е петата им публична проява в борбата за справедливо заплащане – и докато не бъде решен проблемът им, оркестрантите и хористите от Радиото ще продължат протестите. 

„Ние, оркестрантите и хористите от музикалните състави на БНР – Симфоничен оркестър, Народен оркестър, Биг Бенд и Смесен хор – изразяваме своя категоричен протест срещу обидно ниското възнаграждение на труда ни. Безпокои ни фактът, че отговорните институции показват тотално неразбиране на функциите и задачите на музикалните състави в БНР.

Ако България като страна-членка на ЕС си позволи да неглижира културата, няма право да говори за европейски ценности. Културата е в основата на тези ценности. Голямата обществена подкрепа, която получаваме, ни задължава да отстояваме исканията си в интерес на културата на нацията и бъдещето на България”, гласи петицията за подкрепа на протеста в интернет.

Музикантите в БНР получават най-ниските възнаграждения в Европа, като средната им заплата е 660 лв., а минималната – 570 лв., която е близо до минималната за страната (510 лв.) и в пъти по-ниска от възнагражденията на колегите им в Софийската филхармония и Софийската опера. Музикантите приемат това заплащане за унизително, защото създават Златния фонд на БНР.

Необходимо е преразглеждане на бюджета на Радиото, за да бъдат коригирани заплатите ни, смятат музикантите. И твърдят, че до този момент отговорните институции и ръководството на БНР си прехвърлат отговорността за проблема. От парламента предложиха музикалните състави да бъдат извадени от структурата на Радиото и те да преминат на делегиран бюджет към Министерството на културата – което според протестиращите на практика означава да бъде унищожена цяла една институция, която създава музикалната памет на българската нация.

Музикалните състави са една пета от цялия състав на Радиото и според изпълнителите, при едно по-добро разпределение на средствата заплатите им могат да се изравнят поне със средната в БНР, която е около 1000 лв.

Музикантите твърдят, че търпението им е изчерпано, защото ситуацията, в която са поставени, не ги прави европейци. Затова в понеделник пред Народния театър Симфоничният оркестър на Радиото няма да изпълни „Ода на радостта“, химна на Европа – посланието им ще бъде с втората част на Седма симфония на Бетовен.

Публиката им може да ги подкрепи с присъствието си в 19 ч.

Площад Славейков