Четвърти инвеститор е заявил писмен интерес към проекта АЕЦ "Белене" преди ден, обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ. Министърът обаче отказа да назове името на компанията. Не назова дори от коя държава идва той. 

Според представители на ГЕРБ до момента има заявен интерес и от три други компании - китайската CNNC, френската "Фраматом" и руската „Росатом“. Ако се стигне до строеж със сигурност руснаците ще участват, защото проектът е техен, припомни неотдавна и самият Дончев. "Фраматом" участваха в подаването на оферти за "Белене" още през 2005-2006 г.. Тогава компанията бе в обединение с "Атомекспортстрой", чието производство е оборудването за атомната централа. "Атомстройекспорт" е част от групата "Росатом"

Вицепремиерът Дончев обаче отново не гарантира, че "Белене" наистина ще се строи - въпреки намерението на ГЕРБ, на коалициоонните им партньори от "Обединени патриоти" (поне на по-голямата част от тях) и на опозицията от БСП за рестарт на прекратения през 2012 г. проект. По думите му трябва да се намери инвеститор, който ще спази всички условия, които държавата ще постави - в противен случай няма да се стигне до строеж на АЕЦ "Белене".

Дончев все пак заяви, че е оптимист - заради четвъртата оферта, която отказа да разкрие.

В петък от БСП внесоха в Народното събрание проект за решение, с което да се отмени решението от 2012 г. за прекратяване на проекта "Белене". Още на 12 май заявка, че такова проекторешение ще бъде внесено от правителството направи премиерът Бойко Борисов, но до момента подобен акт от Министерския съвет не е осъществен.

Министърката на енергетиката Теменужка Петкова пък изготври и изпрати в Народното събрание доклад с варианти за съдбата на "Белене" с препоръка атомната централа все пак да се строи. По думите на Петкова в противен случай имало риск за финансовата стабилност на НЕК - тъй като тя има държавен заем от 1,1 млрд. лв. за закупуване на реакторите от "Атомстройекспорт". 

 

Томислав Дончев заяви дне пред бТВ, че активната позиция на правителството в последните месеци по енергийни въпроси е опит за рестартиране на проекти, които преди това не са отговаряли на европейското законодателство. Именно заради това сега всичко се правело така, че да се изпълни всяка една точка от закона.

"Има принципна политическа договореност "Турски поток" да премине през България, но това са разговори, които текат с месеци. Европа не печели от това, че руският газ минава през още една държава – това означава по-високи цени", добави още Дончев.

Той уточни, че срещата на президента Румен Радев с руския му колега Владимир Путин няма нищо общо с визитата на премиера Бойко Борисов в Москва. И призна, че има "двустранно напрежение" в отгошенията между институциите, помещаващи се от двете страни на бул. "Дондуков" в София.