Uber няма повечеда работи в Турция, обяви днес президентът на страната Реджеп Ердоган, съобщи местният в. "Дейли Сабах".

"Появи се нещо, наречено Uber, но край, вече няма такова нещо...Вече имаме таксиметрова система. Откъде се появи това? То съществува в Европа, не ме интересува“, заяви Ердоган по време на ифтар (вечеря след залез слънце по време на мюсюлманските пости – бел. ред.), организирана от частна автобусна асоциация в Истанбул в петък.

Местното МВР вече е издало нареждане на бъде блокирана работата на услугата, каза още той. Uber не пожъна големи успехи в Турция.

"Ние имаме собствени таксита и шофьори, които честно си изкарват прехраната", отбеляза Ердоган.

Но не пропусна да отбележи, че самите турски таксиджии се оплакват от нелоялната конкуренция и практики, които се прилагат от Uber за привличане на клиенти.

Дейността на Uber бе забранена в редица държави в Европа и по света - Франция, Италия, Германия, Япония, Тайван и България, основно заради натиск от таксиметровите компании, според които компанията изпълнява същата услуга като тяхната, но не е подчинена на същите регулации. В други държави обаче, например съседна Румъния, Uber се развива.