Обвиненията са зловещи.

Русия обстрелва Украйна и увеличи броя на войниците край границата, съобщиха официални представители пред Си Ен Ен.

Кремъл започна нови военни учения тази седмица.

Западните лидери усилиха санкциите, но руският президент Владимир Путин не дава признаци, че ще отстъпи.

Какъв ще бъде неговият ендшпил?

"Той има богат избор и залага на тази карта", каза тези дни пред Си Ен Ен пенсионираният генерал Уесли Кларк (главнокомандващ силите на НАТО в Европа по време на войната в Косово - б.р.). "Той сякаш рови из ключодържателя в опит да намери необходимия ключ, за да отвори вратата."

Ето няколко цели, които Путин би могъл да има наум.

Бетониране на вътрешната подкрепа

Путин определено не печели много точки пред световното обществено мнение.

Западните лидери критикуват Русия, че подкрепя сепаратистите в Украйна и подклажда насилието там - обвинения, които Кремъл отрича, но, изглежда, не може да оправергае.


Но дори с нарастването на критиките зад граница нещата са съвсем различни в Русия.

Популярността на Путин нараства, съобщи кореспондентката по глобалните въпроси на Си Ен Ен Елайз Лабът.

"Рейтингът (87% одобрение - б.р.) му не е бил толкова висок от войната с друг бивш прозападен съсед - Грузия, през 2008 г.", каза Лабът.

Завземане на територия

Това е сценарият, от който най-много се опасяват най-заклетите критици на Путин. Те изтъкват руската анексия на Крим през март. Русия я обяви за законен резултат от волята на народа, а Западът я окачестви като нарушаване на суверенитета на Украйна.

Тази седмица НАТО предупреди, че Русия може да използва "претекста за хуманитарна или умиротворителна мисия като оправдание за изпращането на войници в Източна Украйна".

"Няма да гадаем какво е намислила Русия, но можем да видим какво прави Русия на земята. И това е повод за сериозно притеснение“, писа говорителката на НАТО Оана Лунгеску в изявление, изпратено по електронната поща до Ройтерс.

Кларк - бившият командващ силите на НАТО в Европа, заяви, че дори да изглежда така, че Путин да не е решил каква да бъде следващата му стъпка, ясно е, че той е хвърлил око на Източна Украйна.

"Той трупа капацитет за намеса... Той иска Русия да бъде такава", каза Кларк.

Защита на Русия

Други твърдят, че Путин може да има наум друга цел, ако изпрати войски в Украйна - да защити собствената си страна.

"Наистина Путин обмисля нахлуване", заяви Стивън Коен – почетен професор по руски проучвания в университетите на Принстън и Ню Йорк. "Негови съветници са му казали, че това вече не е борба за Украйна, а за Русия. Градовете, които украинската армия атакува, са близо до Русия. Казали са му, че ако остави тези градове да паднат, ако ги загуби, утре ще трябва да се сражава в Русия."

Александър Некрасов - бивш съветник в Кремъл, изказа подобна гледна точка в коментар за CNN.com през март.

"Докато Украйна се плъзга към анархия и хаос и радикалните елементи й нанасят щети, ендшпилът на президента Путин вече е очевиден. Той трябваше да направи нещо по силите си да попречи на Украйна да се превърне в нов Ирак, където може да избухне гражданска война и насилието да се разпростре в Русия."

Поддържане на нестабилност в Украйна

Би ли могло обаче да има идея за поддържане на хаоса в съседната страна?

"Има, и още как", смята Елайз Лабът. "В продължение на години Путин не позволи на Украйна да се присъедини към ЕС и НАТО. Това е негова главна стратегическа цел."

Но свалянето през февруари на тясно обвързания с Русия украински президент Виктор Янукович усложни нещата.

"Един от начините да бъде спряна Украйна от присъединяване към ЕС е да бъде превърната в прекалено нестабилна страна и бунтовете там да бъдат постоянно поддържани", допълва Елайз Лабът.

Увеличаване на руското регионално влияние

"Русия похарчи милиарди долари през последните години за бойни кораби, военни самолети и хеликоптери, за да продължи да поддържа най-големия ядрен арсенал в света", заяви Джим Шиуто от Си Ен Ен.

След това дойдоха съобщенията за струпване на войски по границата с Украйна и подновените военни учения.

До каква степен това е надуване на военните мускули?

"Не е необходимо да се връщате далече назад в историята, за да видите пример за подобна ситуция, с който от своя гледна точка Русия си отмъсти", изтъква Шиуто.

През 2008 г. тя изпрати войски в съседна Грузия.

"В Русия се смята, че от този момент светът отново я възприема сериозно, защото в продължение на години самата тя смятала, че е назад и безнадеждно изостанала от Запада във военно отношение. И руското ръководство поиска да разреши този проблем", каза Шиуто, главен кореспондент на Си Ен Ен по въпросите на националната сигурност.

Според Шиуто фокусът е това, което Русия нарича "близката чужбина" - бившите съветски републики като Украйна и Грузия.

"Русия иска да разшири и затвърди своето влияние там отново", отбелязва Шиуто. "И тя смята, че за да го направи, има нужда от увеличаване на военната си сила."

-------------------------------
Авторката е журналист от интернет изданието на Си Ен Ен.