Израелските ВВС нанесоха ракетни удари по бази на палестински екстремисти в южната част на ивицата Газа, след като вчера две ракети и четири минометни снаряда бяха изстреляни от ивицата към Израел, предаде Ройтерс. 

Системата за ПВО "Железен купол" прехвана една от ракетите, а втората е паднала в ивицата Газа, заяви израелската армия. Нито една от палестинските групировки в Газа не е поела отговорност за обстрела. 

Няколко часа по-късно източници от силите за сигурност и местни медии съобщиха, че израелски самолети и дронове са нанесли ракетни удари по три военни обекта на Хамас в градовете Рафах и Хан Юнис в южната част на ивицата и в източната част на град Газа, предаде ДПА. Няма съобщения за жертви. Според комюнике на израелската армия, цитирано от ТАСС, в отговор на ракетния обстрел израелски самолети и дронове са поразили "10 терористични цели на Хамас в три военни лагера в ивицата Газа, сред тях два цеха за производство на оръжие, склад за боеприпаси и военна база".

Според палестински медии база в град Газа, принадлежаща на военното крило на Хамас, бригадата "Касам", е била атакувана с дрон. Атакувана е била и база на военното крило на "Ислямски джихад", бригадата "Сарая ал-Кудс".

Според израелски медии, цитирани от ТАСС, около 00,30 ч. сигналът, придупреждаващ за ракетен обстрел, е прозвучал в Сдерот и други населени места на територията на регионалния съвет Шаар а-Негев, а в 01,15 ч. Ц на територията на регионалния съвет Ешкол, прилежащ до границата с ивицата Газа. Задействана е била системата за ПВО " Железен купол" и двете ракети са били свалени. 

Те са били изстреляни минути след като ВВС на Израел нанесоха ракетен удар по 10 обекта на ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа в отговор на две ракети, изстреляни от ивицата срещу Южен Израел вчера вечерта. Едната беше свалена, а другата падна на територията на палестинския анклав. 

Никоя палестинска групировка не е поела отговорност.

Израелската армия, която потвърди, че е нанесла ответния удар, заяви, че "терористичната организация Хамас е единствено отговорна за всички престъпления, които се извършват в ивицата Газа и произлизат от нея", предаде Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заминава за Европа, за да отправи послание за максимална непреклонност спрямо Иран пред европейските лидери, които са по-скоро загрижени за запазването на иранската ядрена сделка, предаде Франс прес.

Нетаняху отива в Европа в понеделник и ще има последователно срещи идната седмица с германския канцлер Ангела Меркел, с френския президент Еманюел Макрон и с британския премиер Тереза Мей. Те са лидери на трите европейски страни по договора за иранската ядрена програма. САЩ обявиха на 8 май, че се изтеглят от него.

"Ще обсъдя с европейските лидери начините за блокиране на иранските ядрени стремежи и на иранската експанзия в Близкия изток. Ще изложа пред тях нашите позиции", заяви Нетаняху и подчерта, че това е въпрос от жизнено значение за Израел.

Според европейски дипломат Меркел, Макрон и Мей очакват, без да си правят големи илюзии, Нетаняху да им представи алтернатива на иранската ядрена сделка. Европейците подчертават привързаността си към текста и се опасяват, че натискът, оказван от американците и израелците ще служи на интересите на иранските радикали и ще накара Иран да поднови широкомащабното обогатяване на уран. Европейските лидери се безпокоят от това да не надделее военната опция по иранското досие, съобщава БТА.