Заплахата от тероризъм на крайнодесни екстремисти се засилва във Великобритания, предупреди днес министерството на вътрешните работи, а заплахата от ислямистка терористична атака е малко вероятно да намалее до 2020 година, предаде ДПА.

В доклад, публикуван в деня на годишнината от атентата в Лондон, при който загинаха осем души, Хоум офис предупреди, че заплахата от ислямистки тероризъм ще се запази на сегашното повишено ниво поне през следващите две години и че има потенциал да се увеличи дотогава.

От март 2017 г. силите за сигурност са осуетили 12 ислямистки и четири крайнодесни заговори, съобщи министерството. Около 3000 лица, заподозрени в планиране на атентат, са под полицейско наблюдение.

Днешният доклад предшества планираното за утре съобщение на министъра на вътрешните работи Саджид Джавид за нови контратерорстични мерки. Според медийни информации те включват засилен обмен на информация между разузнаването, полицията и обществеността и по-строги наказания за дейности, свързани с тероризъм. 
Годишнината от атаката на Лондон Бридж и Бъроу Маркет ще бъде отбелязана днес с възпоменателни прояви, които включват минута мълчание, както и светлинна акция - прожектиран върху моста надпис "Единен Лондон" (Лондон Юнайтед).