Огромни опашки, на които се чака по няколко часа се вият пред районните здравноосигурителни каси. Причината - на 31 август изчита срокът, в който трябва да стане презаверката с новия код на рецептурните книжки, с които се купуват с отстъпка лекарства от хронично болните.

По данни на Националната здравоосигурителна каса до 7 август са били презаверени 1 312 616  книжки, а общият им брой е 2 300 904 души. Само за последните три дни, в периода 4 -7 август броят на презаверените рецептурни книжки е 42 013 общо за страната, уточняват от касата. Т.е. досега с нови кодове са се сдобили 57% от българите, които ползват подобни книжки.

От НЗОК уточняват, че процедурата е в ход от 1 декември м.г. По стара българска традиция се чака последния момент.

Прекодирането било необходимо заради въвеждането на Международната класификация на болестите от 1 декември 2013 г., обясняват от НЗОК. Оттам смятат, че са направили необоходимото, за да информират и личните лекари, и гражданите за готвената промяна.  За новия код пациентът първо трябва да отиде при личния си лекар, който да му даде новия код, който е с четири знака, а след това да отиде да презавери рецептурната си книжка в съответната районна здравна каса. 

Изключение има за 14 заболявания, за които не е необходима презаверка на рецептурната книжка.

Това са скарлатина (A38); злокачествено новообразувание на простата (С61);злокачествено новообразувание на бъбрека, с изключение на бъбречното легенче(С64); вроден дефицит на фактор VIII (D66); вроден дефицит на фактор IX (D67);болест на Паркинсон (G20). В списъка са още множествена склероза (G35);есенциална първична хипертония (I10); предсърдно мъждене и трептене (I48);бронхит, неуточнен като остър или хроничен (J40); хроничен бронхит, неуточнен(J42); езофагит (K20); остър тубулоинтерстициален нефрит (N10) и хиперплазия на простатата (N40).

Презаверка на рецептурната книжка с четиризначен МКБ-код се изисква и в случаите при издаване на нов протокол за лекарства или при вписване на нова диагноза в рецептурната книжка, напомнят от НЗОК.

Отпускане на лекарствени продукти по протокол ще може да се извършва на рецептурни бланки, съдържащи тризначни кодове до края на септември. Те също трябва да бъдат презаверени, но срокът е с месец повече, защото процедурата е по-сложна и понякога отнема дни.

Важното уточнение е, че срокът 31 август е препоръчителен, т.е. ако решите да заверите и по-късно рецептурната си книжка, няма да ви бъде отказано. За целта обаче или трябва да имате запаси от лекарствата, които са ви изписани за съответното заболяване или за известен период трябва да сте готови да го купувате на пазарни цени без намалението, което се гарантира, ако имате редовна рецептурна книжка.