"Вчера към 08.10 часа на българо-гръцка граница е спрян тир с българска регистрация, управляван от 59-годишен български гражданин. От направената проверка са установени признаци, по които направихме извода, че може би вътре има хора."

Това каза днес на извънредна пресконференция директорът на ГД "Транична полиция" Светлан Кичиков. За да не го проверяват насред пътя, товарният автомобил е бил съпроводен до ГКПП-Капитан Петко войвода.

"При извършената  щателна проверка в превозното средство установихме 23-ма чужденци, самоопределили се като граждани на Афганистан и Пакистан. Категорично е изяснено, че те са преминали  пеша българо-гръцката зелена граница и са натоварени в зоната на отговорност на ГПУ - Ивайловград. От проведените първоначални беседи с тях става ясно, че дестинацията им е  Западна Европа - всички са декларирали, че са си платили за да стигнат до Франция."

Нелегалните мигранти не се пътували в обща част на камиона, а в специален тайник, изграден под тавана, висок едва около 50 см. Кичиков посочи, че на базата на направения анализ за ситуацията в Гърция са стартирани действия на българо-гръцката граница.

В случая за установяването е използван рентген от митниците.

Мария Кирилова, изпълняващия длъжността на районен прокурор на РП-Свиленград, допълни, че по случая има образувано досъдебно производство. По думите й някои от чужденците са посочили, че са платили около 1600 евро на каналджията в Турция.

Водачът на тира е задържан с полицейска мярка за 24 часа, предстои удължаване на срока му за задържане до 72 часа.

Той е осъждан неколкократно за кражби, а едва отпреди 15 дни срещу него има висящо производство за контрабанда на ГПУ-Капитан Андреево.