Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер реагира остро в неделя на коментарите на един от лидерите на крайнодясната "Алтернатива за Германия", според когото периодът на нацизма бил само "курешка" в хилядолетната успешна история на страната.

Въпреки че Шайнмайер директно не назова Александер Гауланд, той каза, че "тези, които днес отричат или омаловажават престъпленията на нацизма искат целенасочено да отворят отново стари рани и да насаждат омраза", съобщава "Политико".

В събота в реч пред младежка конференция на "Алтернатива за Германия" Гауланд призова германците да не обръщат толкова внимание върху периода на управлението на Адолф Хитлер като се обоснова така: "Хитлер и нацизмът са само курешка в над 1000-годишната история на успехи на Германия", според цитата на "Шпигел".

Гауланд каза още, че германците поели своята отговорност за тези 12 години, но добави: "Ние имаме славна история - и тя, скъпи приятели, продължава по-дълго от тези проклети 12 години".

"Трябва да се противопоставим заедно на тези, които отричат или омаловажават това изключително пропадане в цивилизацията", беше отговорът на Щайнмайер, който произнесе реч на церемония за 10-годишнината от откриването на монумент, посветен на преследваните и убити от нацистите хомосексуални.

Той поиска прошка за преследванията и затварянето на гейове, което продължило години наред в Германия и след края на нацизма.