Германската канцлерка Ангела Меркел сподели познанията си за Русия с германския национален отбор, преди футболистите да заминат за световното първенство, започващо на 14 юни, предаде ДПА.

Агитационната пропаганда Мути, както галено германците наричат канцлерката, проведе в лагера в Италия. Тя надъха отбора, за да защити световната си титла от Бразилия, сподели свидетел на събитието.

След вечерята в хотела в италианската провинция Южен Тирол, където е настанен отборът, Меркел, която говори свободно руски, разказа на футболистите за "страната и хората", каза мениджърът Оливер Бирхоф. За отбора е важно да бъде информиран за събитията в страната домакин на световното първенство, добави той.

Президентът на Германския футболен съюз Райнхард Гринсдел каза, че тричасовото посещение на Меркел е било "много открито и полезно". 

"Тя ни пожела много късмет", каза заместник-капитанът Сами Кедира. Канцлерката, която освен това поздрави фенове на отбора, събрали се до хотела, беше "много непосредствена, много честна и прояви силен интерес", добави той.

В последната контрола преди надпреварата в Русия германският национален тим загуби с 1:2 от Австрия. Единствената утеха за привържениците на отбора бе, че след 9-месечно отсъствие на вратата се завърна Мануел Нойер.