Германският фармацевтичен и агрохимичен конгломерат "Байер" (Bayer) планира да приключи придобиването на американския гигант за семена и хербициди "Монсанто" (Monsanto) в четвъртък, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

След придобиването "Байер" ще се откаже от името "Монсанто".

"Името на компанията ще остане "Байер". "Монсанто" ще отпадне като име на компания", уточни в съобщение гигантът от Леверкузен.

Придобитите продукти ще запазят фирмената си марка и ще станат част от портфолиото на "Байер", се посочва още в съобщението.

Сделката е на стойност 63 млрд. долара, включително и дългът. Това е най-голямото чуждестранно придобиване от германска компания. За да получи разрешение от регулаторните органи, "Байер" обеща да се раздели с някои свои подразделения, а освен това прие искането на американското правителство да продаде селскостопански активи на стойност 9 милиарда долара.

"Байeр" ще стане единствен акционер на "Монсанто" в четвъртък. Компанията уточни, че според условията на разрешението за придобиване, получено от САЩ, ще може да интегрира "Монсанто" веднага щом продаде част от дейността си на германската компания БАСФ (BASF). Съгласно споразумението с европейски и други антимонополни органи компанията ще продаде активи, носещи приходи от 2,2 милиарда евро, на конкурента си БАСФ в сделка за 7,6 милиарда евро. Очаква се това да стане до 2 месеца.

Съветът на "Байер" одобри вчера продажбата на 74,6 милиона акции, за да събере средства за приключване на сделката, допълва ДПА. Представители на компанията казаха, че се надяват да спечелят 6 милиарда евро (7 милиарда долара) от продажбата. Очаква се цената на акция да бъде 81 евро.

Заради голямото международно влияние и концентрацията на пазарна мощ у двете компании сливането бе подложено на строг контрол от регулаторните органи по света. "Монсанто" отдавна е критикуван за генетично модифицираната си продукция и за използването на пестицида глифозат.