Джеръми Корбин, лидер на британските лейбъристи, се зарече, че ако бъде избран за премиер, ще започне разговори за връщането на така наречените Мрамори на Елгин – скулптурите от Партенона, защото те принадлежат на Гърция. На въпрос относно спорните антики Корбин настоя, че те са били „направени в Гърция и са стоели там хиляди години, преди да бъдат взети”, съобщи гръцкият вестник "Та Неа“, цитиран от британския „Индипендънт“.

„За мен е съвсем ясно, че скулптурите от Партенона принадлежат на Гърция“, е казал политикът.

Мраморите на Елгин, създадени през V век пр. н. е., са били свалени от Партенона на Акропола в Атина от лорд Елгин, британски посланик в Османската империя в началото на XIX век. От 1816 г. те се съхраняват в Британския музей.

Статутът им е обект на дълги и разгорещени дискусии. Гърция от десетилетия призовава да ѝ бъдат върнати, преди време имаше намерение да се обърне към съда (но се отказа), предлагала е и въпросът да бъде решен в ЮНЕСКО.

Лорд Елгин, свалил и изнесъл мраморите с разрешението на тогавашната Османска империя, твърдял, че го е направил, защото се страхувал да не бъдат унищожени или повредени.

Опонентите на връщането на антиките смятат, че един такъв ход може да доведе до искания от много други страни да им бъдат върнати артефакти от Британския музей.

Подкрепящите гръцката позиция твърдят, че османските власти са били чужда окупационна сила и не са имали право да разрешат изнасянето на скулптурите.

Корбин е дългогодишен защитник на правото на Гърция да си върне мраморите, но за първи път, откакто е партиен лидер, заявява намерението си да започне разговори по този въпрос.

Официалната позиция на правителството на Обединеното кралство е, че собствеността над скулптурите трябва да бъде решена от попечителите на Британския музей според решение на британския парламент.

Говорител на лейбъристката партия заявява, че Джеръми Корбин изразява личното си мнение, но наистина било време да започнат конструктивни разговори по темата.

"Площад Славейков"