Вицепремиерът Валери Симеонов, който проверява Черноморието в навечерието на летния сезон, обяви предстоящото премахване на пет заведения от плаж в Слънчев бряг. Става дума за 5 известни имена от комплекса "Какао бийч", сред които са прочутата дискотека "Бедрум", едноименното "Какао бийч", "Дъ Уан" и "Кубанита".

Миналата година Симеонов отново влезе в сблъсък по време на акция по морето, като обект на проверки станаха пак дискотеките, чиято собственост е свързвана с Божидар Кузманов, по прякор "Божо Кравата". Стигна се дори дотам да бъде иззета музикалната уредба на "Оксижен", а срещу Симеонов се събраха на протести собственици на заведения в Слънчев бряг. 

Предстои премахването на пет заведения на Южния плаж в Слънчев бряг, които са абсолютно незаконни, тъй като не покриват изискванията на Закона за устройството на територията (ЗУТ), каза Симеонов. Общо на територията на курортния комплекс незаконните обекти са 11-12.

Симеонов обяви предстоящото разрушаване на брифинг в Областната администрация в Бургас, където преди това заседаваше междуведомственият щаб, набелязал мерки за сезона.

Искам да припомня, че миналата година имахме с няколко милиона повишение на приходите и то благодарение на по-сериозния контрол, каза Симеонов.

Симеонов отбеляза, че "липсата на риск от терористични атаки в България пренасочва много сериозен туристически поток в страната". Знаете, че положението е по-различно в Северна Африка, Турция и по тази причина там са спрени круизните кораби. България остава остров на стабилността, спокойствието и безопасността. България е сигурна държава и предлага безпроблемен туризъм, убедено твърди вицепремиерът, който обеща и тази година командировани полицаи по морето.

 

Според вицепремиера, освен спокойствието на туристите в най-големия курорт "Слънчев бряг" е необходимо да се помисли и за тяхната сигурност, тъй като част от тях посещават плажните дискотеки, които обаче не били толкова сигурни и никой не е правил проверка на самата конструкция, заяви Симеонов.

"За да бъдат издигнати тези заведения, са нарушени куп закони. Очаквам Министерството на регионалното развитие да си влезе във функциите и да приложи закона“, каза вицепремиерът. 

Броени часове преди появата му, на официална церемония по откриването на лято 2018 в Созопол, кметът на общината Панайот Рейзи и министърът на туризма Николина Ангелкова се обединиха в несъгласието си с промяната в наредбата за шума "в последната минута", съобщи онлайн изданието "Флагман".

"Созопол е подготвен за летния сезон, но изчакваме какво ще се случи с наредбата за шума. Изразявам своето несъгласие в последната минута да се сменят правилата. Държа да уточня, че всички които са  в развлекателния бизнес са се подготвили за сезон 2018 по сега действащите правила и в тази посока да се въвеждат нови в този момент е повече от некоректно. Като градоначалник на Созопол представлявам интереса и на бизнеса в града мой дълг е да ги защитя", е заявил Рейзи.

Трябва  да сме наясно какъв туризъм предлагаме. Няма как да превърнем цялото Черноморие в санаториум и след 23 часа да налагаме вечерен час, защото времето му отдавна отмина. Много внимателно трябва да се прецизират децибелите и допустимите фонови шумове, за да не се получи ефекта - вместо да изпишем вежди, да извадим очи,  казва Николина Ангелкова.