Социологическата агенция "Консенсус", която е известна с това, че бе прогнозирала с точност резултата на миналогодишниа референдум в Турция, огласи прогнозата си за предстоящите на 24 юни избори за президент и парламент. Нито един от кандидатите за президент няма да успее да събере достатъчно гласове на първия тур ще има балотаж, показва проучването. 

То е извършено в периода 1-28 май в 42 области на страната сред 2000 гласоподаватели.

На вота за президент "Консенсус" прогнозира на първия тур резултат 47,9 процента за настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, 26,8 на сто за кандидата на основната опозиционна НРП Мухаррем Индже, 14,8 на сто за Мерал Акшенер, 9,7 на сто за кандидата на кюрдите Селяхаттин Демирташ, 0,7 на сто за Темел Карамоллаоглу и 0,1 за Догу Перинчек.

Въз основа на тези данни агенцията прогнозира, че изборът за президент ще се реши на балотаж, който се предвижда да бъде на 8 юли. 

Според огласените данни на парламентарния вот Републиканската коалиция (управляващата Партия на справедливостта и развитието - ПСР на Ердоган и националистическата Партия на националистическото действие - ПНД) печелят общо 50,4 на сто, от които 43,8 на сто за ПСР и 7,4 на сто за ПНД.

Националната коалиция би взела 39,7 процента от гласовете - 27,4 на сто за Народнорепубликанската партия (НРП) и 11,2 на сто за Добра партия на Мерал Акшенер.

Докато прокюрдската Демократическа партия на народите (ДПН) остава с 9,7 пункта, тоест под изборния праг от 10 на сто, установяват социолозите.