Испанското правителство трябва да преразгледа придържането си към принципа на "безусловното единство на родината". Това е единственият начин за излизане от политическата криза.

Този призив отправи в интервю за в. "Гардиън" Жорди Санчес - един от лидерите на сепаратистите в Каталуня. Той е в ареста от 8 месеца насам по обвивнение в бунт срещу държавата. Това му попречи и да бъде избран за премиер на автономната област.

Интервюто е взето преди 1 юни - деня, в който испанският премиер Мариано Рахой бе свален от власт и наследен от социалиста Педро Санчес. Същия ден в длъжност встъпи новото регионално правителство на Каталуня, оглавявано от заклетия сепаратист Ким Тора.

"Испания трябва да замени принципа за безусловното единство на родината за принципа на безусловния мандат на народната воля на гражданите, изразена пред урните", заявява Жорди Санчес.

Прякото управление на централното испанско правителство над Каталуня приключи на 2 юни, след като Ким Тора се отказа от намерението си да назначи за министри арестувани или избягали в чужбина членове на предишната администрация.

Каталуня е разделена по въпроса за независимостта. Огромното мнозинство от каталунците искат референдум, който да бъде разрешен от централното и регионалното правителства- Вотът, свикан от експремиера Карлес Пучдемон на 1 октомври, бе бойкотиран от привържениците на единна Испания. 90 на сто от участниците гласуваха за независимост при участие от 42 процента.

"Изправени сме пред неоспоримо демократично предизвикателство. Ние обсъждаме дали да вървим към XXI век или да се придържаме към франкисткото налагане на прехода към демокрацията, който формира настоящата конституция, когато става дума за съдебната власт, неделимостта на Испания и монархията", допълва Жорди Санчес, който някога бе лидер на сепаратисткото движение Каталунско национално събрание (КНС).

Според него главната грешка е липсата на комуникация между правителството на Карлес Пучдемон и испанските управници.

Новият испански премиер Педро Санчес получи подкрепата на двете главни каталунски сепаратистки партии за свалянето на Рахой. Той обеща диалог с автономната област, за да бъде разрешена кризата.

Той обаче изтъкна, че всички преговори ще се водят в рамките на конституцията, в която е залегнало "безусловното единство на испанската нация".

Иначе Педро Санчес и неговата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) категорично подкрепиха временното отнемане на автономията на Каталуня и въвеждането на пряко управление, след като парламентът в Барселона обяви едностранно независимост през октомври 2017 г. .