Част от сграда в самия център на София, собственост на "Холдинг Български държавни железници", се продава на публичен търг. Това става ясно от обява в Регистъра на публичните продажби към Камарата на частните съдебни изпълнители.

Става дума за части от сградата в самото сърце на София - на ул. "Иван Вазов" №3, в която е настанена централата на "Холдинг БДЖ" със своята администрация. Според Националния регистър на паметниците на културата зданието е архитектурно-строителен паметник. В нея преди се е помещавала Старата Българска земеделска банка. 

Съдебният изпълнител Орлин Мендов е обявил на 2 юни, че се продава половината от сградата и терена, върху който е построена заради спечелено дело срещу длъжника "Холдинг БДЖ". Решението, с което имотът е под възбрана е от 2014 г., но досега кредиторите на железниците са се въздържали от последващи действия, каквато е продажбата на актива. 

Сега началната тръжна цена за имота е 7,3 млн. лв., а срокът за подаване ва оферти за търга е 2 юли.

Втората половина от сградата и терена под нея са собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура", но към момента администрацията на "Холдинг БДЖ" обитава цялата сграда.

От съобщението за публична продан на частния съдебен изпълнител Орлин Менов става ясно, че се продават избени помещения, сутерен, два високи етажа, трети нормален етаж и частичен тавански етаж в подпокривното пространство в крилото на сградата откъм ул. "6 септември". Цялата сграда е с разгъната застроена площ от 7803 кв.м.

Миналата седмица се разбра, че сметките на "БДЖ - Пътнически превози" са запорирани от кредиторите на БДЖ по втория облигационен заем ва компанията, по който има плащания за още 103 млн. лв. Софийският градски съд е одобрил запор в размер на 20 млн. лв., въпреки че облигационерите бяха поискали 40 млн. лв. След като новината стана публична, Министерският съвет отпусна на железниците 31 млн. лв., които дружеството ще трябва да върне до 2020 г. В противен случай това би се смятало за недопустима държавна помощ според европейските правила. 

Това не е първата продажба на имоти на "Холдинг БДЖ" от ЧСИ. През 2016 г. на търг беше предложена административната сграда на "Транспортна полиция" на бул. "Княгиня Мария Луиза" в столицата, но купувачи така и не се появиха, въпреки че цената падаше значително с всяка следваща процедура.