Бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров остава в ареста. След като изслуша специално назначената съдебно-медицинска експертиза, Специализираният наказателен съд констатира, че здравословното му състояние не налага промяна на мярката за неотклонение, съобщи БНР.

Дюлгеров, който е бивш кмет на "Младост", е обвинен от прокуратурата като посредника, взел от Александър Ваклин 70 000 евро подкуп за ръководителките на района, от които си "отклонил" 14 000. Той бе задържан на 14 април на няколко стотин метра от кметицата Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова с неговия "процент".

От години той се подготвял за трансплантация на роговица, защото има 12 диоптъра и в ареста е с лещи. Поради условията там обаче те постоянно се замърсявали и очите му се възпалявали.

"Лещите ми падат всеки ден, надраскаха се, поисках лампа в ареста, където е тъмно, но ме посъветваха да си поискам фенерчета", оплака се пред съда Дюлгеров, който е единственият, попълнил изрична декларация да не го снимат.

Според вещото лице от МВР болницата няма съмнение, че трябва да се направи такава трансплантация, но въпросът бил сега, или по-нататък. Според прокурора Илиян Рангелов нямало доказателство, че интервенцията е планирана и се налага сега.

Магистратите прецениха, че заболяването му е с близо 20-годишна давност и че операцията може да бъде направена на по-късен етап.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова изчерпаха всички възможности да излязат от ареста с по-лека мярка за неотклонение. Те остават в ареста до възникването на нови обстоятества или нещо друго непредвидено.

Утре сагата с тях продължава, защото Апелативният спецсъд ще решава казуса дали да бъде отстранена кметицата от длъжност.