Лидерът на БСП Корнелия Нинова е лобирала за възобновяването на АЕЦ "Белене" пред Марош Шефчович, зам.-председател на Европейската комисия и комисар с ресор "Енергиен съюз". Това е станало на среща в Братислава, съобщиха от БСП.

"Запознах колегите си с проекта АЕЦ "Белене". Изразих позицията ни за необходимостта от изграждане на атомната централа", заяви Нинова след срещата.

Тя обясни, че е представила аргументи за важността на проекта за България, за региона и за Европейския съюз.

"Заявих, че ще подкрепим българското правителство за построяването на централата. Проектът "Белене" е важен за България и ЕС. Г-н Шефчович изрази позиция, че българското правителство трябва да подготви и представи икономическа и финансова обосновка на проекта и да ги представи в Комисията. В тази връзка информирах колегите, че народните представители от БСП сме внесли в парламента предложение да отпадне забраната за строителство като първа стъпка за стартиране на целия процес по изграждане на АЕЦ "Белене", каза Нинова.

По време на срещата е бил обсъден и докладът на БАН за централата.

Преди дни депутатите от БСП поискаха отмяна на решението на Народното събрание от 2012 г. за спиране на проекта АЕЦ "Белене". Това стана ден след като комисията по енергетика разгледа доклада на министър Теменужка Петкова за вариантите за реализация на строежа на втората атомна централа.

За да започнат реални действия по търсене на инвеститор за проекта, първо парламентът трябва да отмени спирането му. Решението на депутатите от 2012 г. бе в потвърждение на решение на Министерския съвет за замразяване на "Белене". В системата за правна информация на правителството не се открива документ, с който да се отменя актът на Министерския съвет, предхождащ парламентарния мораториум. 

Премиерът Бойко Борисов обяви на 12 май тази година, че "до седмици" правителството ще внесе в Народното събрание проект за решение за отмяна на спирането на проекта. Към момента това не се е случило.