Три нови имена остават на масата на преговорите между Скопие и Атина - Северна Македония, Горна Македония или Нова Македония, обяви външният министър на Гърция Никос Коциас, съобщи агенция "Фокус".

След като отпаднаха предложенията за "Вардарска" и "Илинденска", в следващите дни може да се стигне до споразумение на дългия спор между двете държави за името на югозападната ни съседка.

Коциас обясни и защо се бави разговорът между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас така:

"Правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел."

Сега е моментът да се каже "голямото "да" или голямото "не", смята външният министър. Неговата страна е дала възможност на македонските власти да предложат нови имена, ако не приемат предложенията досега, които са от посредника на ООН в спора Матю Нимиц, подчерта той. 

"Наш национален интерес е да решим проблема с името на съседа и това е целта на нашата активна външна политика", заяви Коциас.